ФИНАНСИИ

Одличен почеток на неделата: Пораснаа акциите на Прилепска пивара со 7,14%

Денес на Македонската берза е остварен промет од редовното тргување од 11.018.766,26 денари (178.786,97 евра) од кои 6.428.296,26 денари се остварени на Официјалниот пазар, додека на Редовниот пазар се истргувани хартии од вредност во вредност од 4.590.470,00 денари. Официјалниот пазар учествува со 58,33% во остварениот промет, додека Редовниот пазар учествува …

Повеќе »

Акциите на Негорски бањи денес со промет над 4.5 милиони денари

На 06.10.2014 година на Македонската берза е остварен промет од редовното тргување од 11.018.766,26 денари (178.786,97 евра) од кои 6.428.296,26 денари се остварени на Официјалниот пазар, додека на Редовниот пазар се истргувани хартии од вредност во вредност од 4.590.470,00 денари. Официјалниот пазар учествува со 58,33% во остварениот промет, додека Редовниот …

Повеќе »

Се уриваат рекорди – државата должи скоро 4 милијарди евра – како ќе се враќаат?

Само за пет ипол години, или од почетокот на 2009 та до август годинава Јавниот долг се зголемил за скоро 2,5 милијарди евра. Порталб анализира, Според податоците од Министерството за финансии сумирани според новата дефиниција за Јавен долг, вкупната задолженост достигна 3,9 милијарди евра, или 46,8% од БДП, што е …

Повеќе »

Колку многу се богати европејците?

Европејците поседуваат богатство во износ од € 56 трилиони долари. Најголема концентрација на средства ја има во Австрија и Германија, покажува новиот извештај. Богатството во Европа го надминува нивото од пред економската криза во 2007 и достигна вредност од 56 трилиони евра во 2013 година. Ова го покажува последниот извештај …

Повеќе »

Втора регионална конференција за осигурување

Потврдена потребата од ефикасен систем за осигурување од природни катастрофи и временски непогоди Катастрофалните поплави кои годинава ги погодија земјите од регионот и предизвикаа огромни штети, уште еднаш ја потврдија потребата од постоење на функционален систем за осигурување од природни катастрофи и временски непогоди, како единствен ефикасен одговор на предизвиците …

Повеќе »

83 милиони евра за соработка со Србија, Турција и Македонија

Бугарија ги претстави програмите за прекугранична соработка со Србија, Турција и Македонија за периодот 2014-2020 со одобрување во Европската комисија. Заедно со националното кофинансирање на партнери земји, буџетот на трите програми изнесува вкупно 83 милиони евра. Тоа е грант од ЕУ за финансирање на проекти од пограничните области. Тие ќе бидат инвестирани …

Повеќе »

Брокер нарачал акции за 617 милијарди долари

Брокер направил нарачка за купување на 42 видови акции на компаниите Toyota Motors, Honda и Nomura. Најголемата нарачка била за 1.96 милијарди акции на Toyota Motors, во вредност 12.68 трилиони јени. Јапонската асоцијација на хартии од вредност (JSDA) ја потврди грешката. Јапонија е втор најголем пазар на акции во светот …

Повеќе »

Светската СПА индустрија забележа највисок раст кај целокупните патувања во туризмот

Светскиот СПА туризам во 2013 се проценува на 3,4 трилиони американски долари. Растот на овој вид патувања се должи на зголемениот интерес на средната класа во светот на здрав начин на живот, најздравите навики и природните методи. Тоа го покажува истражувањето на SRI International, пренесува Ројтерс. Најважните сектори за значителниот …

Повеќе »

За своите акционери Adidas ќе обезбеди € 1,5 милијарди

Вториот по големина производител на спортска стока Adidas ќе стартува програма за откуп на акции во вредност од 1,5 милијарди евра, пишува Bloomberg. Кампањата ќе започне во првиот квартал на следната година и ќе трае 36 месеци, се вели во официјалното соопштение на компанијата. Откупот ќе биде финансиран со сопствени …

Повеќе »