ФИНАНСИИ

Деловната заедница бара задолжителна опомена пред глоба при инспекциски надзор

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа инфо сесија на тема Предлози и измени на Законот за инспекциски надзор на којачетирите комори партнери во проектот, го презентираа новиот предлог на Закон за инспекциски надзор. Едно од главните барања на деловната заедница во изминатиот период беше воспоставување на систем …

Повеќе »

Иако со години се блокирани општините не помислуваат на „стечај“

Се’ додека некој градоначалник не отиде во затвор и одговара за злоупотребите, ништо нема да се промени во практикувањето на локалната власт. Ова е ставот на претседателот на Комисијата за финансирање во ЗЕЛС, Аце Коцевски, според кого, работењето на одделни градоначалници е типична слика на изборна корупција со купување на …

Повеќе »

Владата во дијалог со бизис секторот креира политики за зголемување на вработеноста

Вчера во Струмица пред повеќе од 100 стопанственици се одржа втората информативна бизнис средба „Шанса за сите“. На регионалниот состанок, освен владини прeтставници и меѓународни организации присуствуваа лица од стопанските комори, бизнис асоцијациите и други регионални бизнис организации. Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска Владата на продолжува праксата …

Повеќе »

Објавен нов јавен повик од ИПАРД 2, поддршка за инвестиции во преработувачки капацитети

Денеска се објави новиот јавен повик за мерката „Инвестиции во материјални средства за преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи“, од европската ИПАРД 2 програма. Со овој јавен повик им се овозможува на фирмите и на земјоделските задруги да инвестираат во отворање на преработувачки капацитети и опрема, при што …

Повеќе »

Николовски: Го унапредуваме производствотo на ориз, создаваме услови за конкурентни производи, стабилен пласман и повисоки приходи за земјоделците

Оризот има економско, социјално и трговско значење за нашата земја и затоа идните политики на Владата ќе бидат во насока на унапредување и зголемување на производството, порача министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, на денешната работилница  „Градење на институционални капацитети за конвенционално и органско производство на ориз“. Оваа работолница …

Повеќе »

Поднесена тужба против Кунико Рисорсис

Поднесена е тужба против Кунико Рисорсис Н. В. (Холандија), Кунико Маркетинг ФЗЕ (Обединети Арапски Емирати) и одговорните лица во ФЕНИ Индустри АД, Јусуф Миракхмедов и Маниш Агарвал. Како што дознаваме од извори во Велешкиот суд, тужбата е поднесена од страна на стечајниот управник на Фени Индустри А.Д. за нанесување штета …

Повеќе »

Според последните официјални податоци искористени се 15 418 илјади тони домашни ресурси

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2016 година се искористени 15 418 илјади тони домашни ресурси. Во 2016 година, директните материјални суровини изнесуваат 21 554 илјади тони, што е за 280 илјади тони помалку отколку во 2015 година. Најголемо учество во директните материјални суровини во 2016 година имаат …

Повеќе »

Консолидацијата на земјиште може да го ублажи влијанието на проектот Балтичка Железница

Балтичката Железница, најголемиот инфраструктурен проект во овој век во Балтичкиот регион, предвидува интеграција на Балтичките држави во Европскиот систем на железници. Изградбата е предвидено да започне во 2019. Со минувањето низ обработливи земјоделски површини, проектот може да ги загрози земјоделските стопанства, а во опасност е и пазарно-ориентираното земјоделство во Балтичките …

Повеќе »

„Постигнување посветла иднина за сите“: Систематска дијагностика за Поранешна Југословенска Република Македонија, спроведена од Светска банка

Поранешна Југословенска Република (ПЈР) Македонија има голем потенцијал за забрзување на економскиот раст, за намалување на сиромаштијата и за подобрување на животниот стандард на своите граѓани, особено за луѓето во најдолниот дел на распределбата на приходите, се наведува во извештајот на Светска банка објавен денес. За да се оствари тоа, …

Повеќе »