ФИНАНСИИ

Microsoft ја забележа најголемата загуба во историјата

Софтверскиот гигант Microsoft ја забележа најголемата квартална чиста загуба во својата историја, главно поради несреќното стекнување на мобилниот бизнис со Nokia. Американската компанија изминатото тримесечје го заврши со нето загуба од 3,2 милијарди долари во однос на профитот од 4,6 милијарди долари за истиот период минатата година. Во соопштението на …

Повеќе »

Цукерберг стана деветтиот најбогат човек во светот

Марк Цукерберг се приближи со уште една позиција понапред во рангирањето на најбогатите луѓе во светот. Во моментов тој го зазема деветтото место на листата на милијардери на Bloomberg, претекнувајќи го основачот на IKEA Ингвар Кампрад, пишува весникот The Telegraph. Богатството на креаторот на социјалната мрежа Facebook е проценето на …

Повеќе »

Apple загуби $ 62 милијарди за еден ден

Акциите на Apple загубија речиси 7 проценти. Технолошкиот гигант продал 47,5 милиони iPhone-а во третото тримесечје на тековната фискална година до 27 јуни, што е за 35% повеќе од минатата година, објави BBC. Добивката на компанијата за периодот се зголемила за 38% и достигнала 10,7 милијарди долари, а приходите се …

Повеќе »

AUDI AG: за прв пат над 900 000 клиенти во првата половина од годината

Кумулативно, испораките во светски рамки пораснаа за 3,8%; додека пак само во месец јуни за 1,3% Директорот на продажба Лука де Мео изјави: “Бележиме континуираниот раст и покрај претстојните промени на најзначајните модели и предизвиците на светскиот пазар” Продажбата на новиот Audi TT во Европа порасна за неверојатни 78,1%

Повеќе »

Volkswagen продаде 5 милиони автомобили за шест месеци

Германскиот производител Volkswagen Group објави дека компанијата предвидува намалување во продажбата во првата половина на годината. За првите шест месеци од 2015-та, во дилерските центри на главните марки на гигантот биле продадени 5, 04 милиони автомобили. Продажбата на Volkswagen Group во јуни изнесувала 840 400 автомобили. 

Повеќе »

ЈП Улици и патишта оствари вкупни приходи од 230 милиони денари

Вкупната вредност на основните средства со кои располага Претпријатието на 31.12.2014 г изнесува 30.698.397,00 ден и е за 4.987.726,00 ден помала во однос на 2013 г кога средствата со кои располага Претпријатието изнесуваат 35.686.123,00. Ова намалување е резултат на пресметаната годишна амортизација, а не на фактичко намалување на основните средства. …

Повеќе »

ЈСП СКОПЈЕ со позитивен финансиски резултат и добивка од 8,3 милиони денари

Во 2014 год. ЈСП СКОПЈЕ оствари позитивен финансиски резултат- добивка од работење во износ од 8,3 милиони денари. Без приход од субвенции и донации, како и без делот од пресметаната амортизација за донирани основни средства и делот од вкалкулираните трошоци за донирана нафта ЈСП би остварило загуба од 138,4 милиони …

Повеќе »

Паркови и зеленило со добивка 16,9 милиони денари

Вкупните расходи на ЈП Паркови и зеленило за 2014 год. од 308.247.864.00ден.се намалени во однос на 2013год. за 13% и ги сочинуваат материјалните и нематеријалните трошоци, бруто платите, и расходите на финансирање. Вкупни расходи ги сочинуваат вкупните материјални трошоци,пресметаната амортизација,вкупните нематеријални трошоци,бруто платите и расходите на финансирање. Приходите од поврзани …

Повеќе »

Ericsson со пониска продажба во вториот квартал

Шведскиот производител на телекомуникациска опрема Ericsson објави дека бизнисот со широкопојасен интернет во Северна Америка се стабилизира, но продажбата останува понискa во вториот квартал во однос на претходната година. Нето добивката на компанијата падна до 2,09 милијарди шведски круни (244,9 милијарди долари) во вториот квартал во однос на истиот период …

Повеќе »