ФИНАНСИИ

Васили Коркидис: 60 илјади грчки компании се селат во Бугарија

Претседателот на Националната конфедерација на грчката трговија Васили Коркидис изјави дека 60 000 грчки компании поднеле апликации за пренесување на нивниот бизнис во Бугарија, соопшти Greek Reporter. Барањата се главно поврзани со контролата на капиталот, кој беше воведен во Грција на 28 јуни. Според Коркидис државата не успеала да се …

Повеќе »

Грција почна да се раздолжува

Грција почна да го плаќа долгот кон меѓународните кредитори. До крајот на вчерашниот ден нашиот јужен сосед плати 6,8 милијарди евра на доверителите од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Европската централна банка (ЕЦБ) и централните банки на земјите од еврозоната, пренесе агенцијата Bloomberg. Земјата го направила првото плаќање во износ од …

Повеќе »

Доларот повторно нападна

Минатата недела беше најсилната за зелените пари во последните два месеци и се должеше на изјавите на Џенет Јелена дека американските камати веројатно ќе бидат зголемени подоцна во текот на годината. Долар / Јен се тргуваше 124.12 при тринеделниот врв во петокот на 124.23. Трговијата денес во Азија беше слаба, …

Повеќе »

Банките во Грција отвораат врати

Од денес банките во Грција отвораат врати по 3-неделниот “одмор”. Грците ќе можат да прават банкарски операции, но дел од ограничувањата ќе останат во сила. Меѓу нив е блокирањето на капитални преводи во странство, како и ограничувањата за повлекување на пари во кеш од банкомат. Досега Грците имаа дневен лимит …

Повеќе »

Италија влегува во поголема криза од Грција – тие создаваат 8866 евра долг секоја секунда

8866 евра долгови создава Италија секоја секунда! Ситуацијата со задолжувањето на земјата не е само лошо, туку е драматично. Така германскиот Handelsblatt ја опишува ситуацијата во земјата. Само во месец мај италијанските долгови се зголемија со 23,4 милијарди евра, а од почетокот на годината до крајот на петтиот месец со …

Повеќе »

ВИП и Близу за првите шест месеци остварија 32 милиони евра приходи

Телеком Австрија Групацијата ги објави финансиските резултати за првите шест месеци од 2015 година, вклучувајќи ги и резултатите од работењето на сегментот Македонија. Како резултат на силната конкуренција во мобилниот сегмент и трендот на намалување на вкупната пенетрација на пазарот, бројот на мобилни корисници се намали до 608,000 корисници, при …

Повеќе »

НБРМ: Финансиската стабилност продолжува и во наредниот период

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата десетта седница на која го разгледа и усвои Извештајот за финансиската стабилност во Република Македонија за 2014 година, при што беше констатирано задржување на финансиската стабилност и во 2014 година. Финансискиот систем на Република Македонија има релативно едноставна структура, …

Повеќе »

Се креваат санкциите против Иран, а нафтата паѓа

Иран се согласи со шесте преговарачи постојани членки на Советот за безбедност на ОН и Германија. Тоа значи дека санкциите врз извозот на нафта од земјата ќе бидат укинати. Фјучерси на суровата нафта брент поевтинува со 1.73%, до 56.85 долари за барел. Инвеститорите се подготвуваат Иран да почне да извезува …

Повеќе »

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ

Oцената на економските и на финансиските услови покажа дека постојната монетарна поставеност е соодветна, при што Комитетот за оперативна монетарна политика одлучи на аукцијата да се понудат благајнички записи на ниво на износот којшто достасува (25.500 милиони денари), со непроменета каматна стапка од 3,25%. Економијата и понатаму закрепнува со солидно …

Повеќе »