ФИНАНСИИ

Кои се вработените кои земаат најголемата плата во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во април 2015 година, во однос на април 2014 година, изнесува 102.7. Ваквото зголемување се должи, пред сé, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Рударство и вадење на камен (32.9%), …

Повеќе »

Најголемиот британски букмејкер ги сопре влоговите за Грција

Покрај сето друго, Грција во моментов создава сериозни главоболки на многу букмејкери. Поради претстојниот референдум и капиталните ограничувања во земјата, букмејкерите тешко пресметуваат каква е веројатноста Грција да излезе од еврозоната (Grexit), бидејќи ситуацијата навистина е непредвидлива. Најголемата британска букмејкерска куќа William Hill престана да прифаќа облози за тоа дали …

Повеќе »

Стопанска банка продолжува да биде силен столб во банкарскиот систем и економијата во земјата

Во контекст на последните случувања, Стопанска банка АД – Скопје уште еднаш би сакала да потврди дека како независно правно лице кое работи во рамките на законската регулатива на Република Македонија, целосно почитувајќи ги мерките на Народната банка на Република Македонија, продолжува со извршување на редовните банкарски активности, при што …

Повеќе »

Започна изградбата на новиот водоводен систем во Шуто Оризари

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски, заменик-претседателот на Владата и министер за финансии, Зоран Ставрески, градоначалникот на Општина Шуто Оризари, Елвис Бајрам, пратеникот во Собранието на Република Македонија, Амди Бајрам и претседателот на Советот на Град Скопје, Ирена Мишева, денеска /29.06.2015 година/ …

Повеќе »

Од денес Грците живеат со 60 евра на ден

Грција најави почеток на контрола врз капиталот и банкарскиот одмор, па доколку ве води патот натаму, носете си пари кеш, бидејќи во спротивно од никаде не можете да земате. Грчкото издание “Катимерини” објави дека Владата издала официјален декрет за воведување на контрола врз капиталот во земјата. Тоа значи дека се наметнува …

Повеќе »

Какви заштитни мерки презема Народната банка на РМ поради кризата во Грција

Основната, законски определена цел на Народната банка на Република Македонија е одржувањето на ценовната стабилност. Дополнително, Законот за Народната банка определува и друга цел на Народната банка, која е подредена на основната цел, а тоа е да придонесува кон одржување стабилен, конкурентен и пазарно ориентиран финансиски систем. Во насока на …

Повеќе »

Грција останува во еврозоната, но пари за неа веќе нема да има 

Факт е дека средбата на Еврозоната во сабота треба да биде одлучувачка за долготрајните преговори на Еврогрупата, изјави канцеларката Ангела Меркел. Во потврда на донесената одлука, таа посочила дека договорот со Грција не подразбира давање на нови 7,2 милијарди евра во рамките на втората програма за меѓународна макрофинансова помош. „Идниот договор …

Повеќе »

Советот на НБРМ донесе три одлуки поврзани со условите и начинот за снабдување, замена и проверка на автентичноста на книжните и кованите пари

На денешната седница, Советот донесе три одлуки поврзани со условите и начинот за снабдување, замена и проверка на автентичноста на книжните и кованите пари. Со овие одлуки се менува концептот за снабдување со готовина, при што, покрај досегашните учесници во циклусот на движење на готовината – банките, се предвидува и …

Повеќе »

Италијанскиот производител на чоколадни производи Ferrero купува свој конкурент

Италијанскиот производител на чоколадни производи Ferrero направил пријателска понуда за стекнување на британскиот конкурент Thorntons, информираше ТАСС. Цената е 112 милиони британски фунти. Тоа е за 43 проценти над нејзината вредност според акциите при затворањето на Лондонската берза во петокот.

Повеќе »