ФИНАНСИИ

Официјално: Мајкл Џордан веќе е милијардер

Мајкл Џордан веќе официјално е еден од 1829-те луѓе во светот кои поседуваат повеќе од 1 милијарда долари. Најдобриот кошаркар на сите времиња се наоѓа на 1741-то место во светот. Џордан го зазема и 513-то место меѓу најбогатите во САД. Богатството на Џордан, кој изнесува точно 1 милијарда долари е …

Повеќе »

“Скромниот предлог за решавање на еврокризата” на Варуфакис

“Скромен предлог за решавање на еврокризата”, се вели во книгата напишана од грчкиот министер за финансии Јанис Варуфакис. Во меѓувреме, таа излезе и на германски јазик. Поранешниот професор по економија Јанис Варуфакис напишал книга и е ко-автор со двајца познати економисти: Британецот Стјуарт Холанд, поранешен советник на Жак Делор, и …

Повеќе »

ЕУ и Турција потпишаа 7-годишна социјална програма во вредност од 920 милиони евра

Турција во Анкара, потпиша 7 годишен договор со Европската комисија за програма за вработување и социјалните иновации во вредност од 920 милиони евра, соопштува “Росбалт”. Договорот има за цел, на Турција да обезбеди висококвалитетна и одржлива вработеност, да обезбеди соодветна и достојна социјална заштита, борба против сиромаштијата, како и подобрување …

Повеќе »

Ова 15-годишно девојче заработува по 500 000 долари годишно во бизнисот со бејбиситерки

Ноа Минц има 15 години и веќе заработува повеќе пари од вас самите, пишува Mashable. Таа раководи своја сопствена агенција за дадилки наречена Nannies by Noa. Само за 3 години од своето основање, таа веќе има 190 клиенти. Минц зема по 5 долари такса за дадилките и 15 проценти од …

Повеќе »

САД забележа дефлација во јануари

Во САД, за месец јануари 2015година е забележана дефлација од 0,1%. Тоа значи негативна вредност на инфлацијата од минус 0,1%. Во јануари 2015 стоките и услугите биле поевтини отколку во јануари 2014, забележува CNN. За последен пат, во земјата е забележана дефлација во месец октомври 2009. Сепак економистите и аналитичарите …

Повеќе »

Одржана втората седница на Народна банка на РМ

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата втора седница, на која беа разгледани и усвоени Финансиските извештаи на Народната банка на Република Македонија и Годишната сметка за 2014 година, коишто беа предмет на ревизија на независно друштво за ревизија. Според мислењето на независниот ревизор, Финансиските извештаи …

Повеќе »

Bitcoin е валутата на исламската држава

Терористите од “Исламска држава” црпат средства од транши во виртуелната валута (биткоини) што ги користат и за повеќето финансиски операции. Според извори на јапонската агенција Кјодо, групата добива големи средства од продажба на суровини како нафта и природен гас, а сите пари операции се вршат во електронска валута, соопштија ТАСС. …

Повеќе »

Како мексиканските наркокартели перат пари?

Во Мексико делуваат неколку големи нарко картели, меѓу кои Синалоа, Ла Презиме и Хуарез. Овие криминални организации купуваат кокаин, обработен во Јужна Америка, и го прошверцуваат во САД за да го продадат. Потоа сепак тие треба да ги вратат заработените пари во Мексико и тоа тајно, вели Џил Деневиц, поранешен …

Повеќе »

Естонија и Грција – двете страни на евромонетата

Во последниве месеци темата за грчкиот долг е меѓу најактуелните. Грчкиот премиер и министер за финансии обиколија голем број европски метрополи во обид да преговараат за условите и да почитуваат барем дел од најхрабрите предизборни ветувања. Во североисточниот крај на ЕУ се наоѓа една држава која е целосна спротивност на …

Повеќе »