ФИНАНСИИ

Иднината е во зелената енергија

Македонија може да се развива со инвестирање во алтернативни извори на енергија во Македонија Енергијата добиена од ветар, биомаса и вода не ја загадува животната околина, и се ефтин ресурс Енерегетската иднина на Македонија е во искористувањето на обновливите извори на енергија добиени од ветар, биомаси и мали водотеци. Потреба …

Повеќе »

Москва гради подводно метро како во Кина

Москва планира изградба на подводно метро чии станици ќе бидат под Москва, соопштуваат руските медиуми. Делницата меѓу станиците ” Деловен центар ” и ” Третјаковскаја ” ќе минуваат под реката Москва. Подводниот тунел ќе биде со должина од 5 километри, но конечното решение засега не е избрано, соопшти пред телевизија …

Повеќе »

VISA КРЕДИТНИ КАРТИЧКИ СО 6.9% ГОДИШНА КАМАТНА СТАПКА ДО КРАЈОТ НА ГОДИНАТА

За сите барања поднесени од 18.03. 2014 до 31. 05. 2014 Стопанска банка АД – Скопје, како Банка со најголемо картично портфолио на пазарот и најголем издавач на VISA картички во државата, повторно изработи неодолива понуда за нови VISA кредитни картички. Имено, сите нови издадени VISA кредитни картички (Visa Star, …

Повеќе »

Прогнозата за кредитниот рејтинг на Русија беше деградирана

Прогнозата за кредитниот рејтинг на Русија беше деградирана од Standart & Poor’s и Fitch слезе во два последователни дена. Прогнозите се од “стабилни” во “негативни”. Прогнозата за кредитниот рејтинг на Русија беше деградирана од ” стабилна” во ” негативна” од кредитните агенции Standart & Poor’s и Fitch. Според Fitch причината …

Повеќе »

Завршија редовните road-show активности на Министерот за странски инвестиции Џери Наумоф и директорот на Дирекцијата за Технолошко индустриски развојни зони

Министерот за странски инвестиции Џери Наумоф и директорот на Дирекцијата за Технолошко индустриски развојни зони Виктор Мизо, денеска ја завршија четири дневната посета на Германија, како дел од редовните road-show активности. За време на посетата беше направен follow-up со поголем број на компании со кои Дирекцијата за ТИРЗ е во …

Повеќе »

Грчката Национална банка купи облакодер

Националната банка на Грција го купила облакодерот “Кристал Тауер” во Истанбул. За придобивката искеширала 303 млн.долара, пренесува турскиот весник ” Хуриет”. Облакодерот е висок 170 метри, располага со површина од 60 илјади квадратни метри и има 40 ката, предвидени за канцеларии и работни места. “Кристал Тауер” беше сопственост на турскиот …

Повеќе »

Бизнисот ќе потроши 500 милијарди долари поради нарушувањата на ИТ безбедноста оваа година

Речиси 500 милијарди долари се очекува да потроши светскиот бизнис во 2014, за да се справи со проблемите предизвикани од малициозниот софтвер, намерно интегриран со пиратски софтвер. Од нив 127 милијарди долари ќе одат за справување со прашања поврзани со безбедноста и 364 милијарди долари за борба против кражбата на …

Повеќе »

Њујорк е најголемиот финансиски центар во светот

Според Глобалниот индекс на финансиските центри / Global Financial Centres Index – GFCI / во март 2014, Њујорк го дислоцира Лондон како финансиски центар број еден на планетата. GFCI претставува пласман на финансиските центри според нивната конкурентност. Тој се изработува со помош на онлајн прашалници кој се пополнува од повеќе …

Повеќе »

Промотивна понуда на потрошувачки кредити на Стопанска банка

Промотивна понуда од 15.03.2014 – 15.06.2014 Потрошувачките кредити како најатрактивна категорија на кредити за население се постојано во фокусот на работењето на Стопанска банка. Затоа, понудата на потрошувачки кредити расте и се прилагодува на потребите на сите наши клиенти – со атрактивни рокови на отплата до 10 години, износи до …

Повеќе »