ФИНАНСИИ

Ромпуј: Најтешката етапа од европската криза е надмината

Најтешката етапа од европската криза е надмината, но ни претстои уште многу работа, изјави денеска претседателот на ЕС, Херман ван Ромпуј во крајот на првиот ден од средбата на високо ниво. „Средбата на високо ниво потврди за патната карта за создавање европски банкарски сојуз“, изјави Ромпуј. Тој додаде дека се …

Повеќе »

Граѓаните на БиХ и на Албанија се најсиромашните во Европа

Според истражувањето на Агенцијата за статистика на Турција, Босна и Херцеговина и Албанија имаат најмала куповна моќ во Европа. Во истражувањето е земен бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител, мерен според паритетот на куповната моќ. БДП по глава на жител во БИХ во 2011 година изнесува 30 отсто …

Повеќе »

Индекси на прометот во секторот трговија

Во трговијата на мало, во октомври 2012 година во споредба со октомври 2011 година, гледано по групи и класи, во групата Трговија на мало со непрехранбени продукти, освен гориво, е забележан реален пораст од 1.9 отсто, а во групата Трговија на мало со храна, пијалоци и тутун е забележано реално …

Повеќе »

ИНДЕКСИ НА ЦЕНИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ИНДУСТРИСКИ ПРОИЗВОДИ НА СТРАНСКИ ПАЗАРИ

Во октомври 2012, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски за 3.5% на месечно ниво, а за 5.9% на годишно ниво, соопшти Државниот завод за статистика. Во октомври 2012, во споредба со септември 2012, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се …

Повеќе »

Литванија го одложи за две години воведувањето на еврото

Претседателот на Литванија Далија Грибаускајте го одложи за две години воведувањето на еврото во земјата. Како водич датум за влез во еврозоната, таа ја посочи 2016 година, а премиерот на земјата Алгирдас Буткевичус посочи во вторникот дека транзицијата кон еврото ќе се случи во 2015 година. “Гледаме како идни членки …

Повеќе »

Швеѓаните се јасни: Ние несакаме евро!

Помалку од 10 отсто од Швеѓаните сакаат во земјата да се воведе еврото како валута, денес ги објави резултатите Шведскиот институт за статистика, од претходно извршеното истражување. Доколку биде реализиран референдум за еврото, 82,3 отсто би се изјасниле дека ќе гласаат против еврото, 9,6 проценти би  биле за и 8 проценти …

Повеќе »

Емигрантите во ЕУ праќаат се повеќе пари во татковината

39,1 милијарди евра е износот на достава средства дома од емигранти во 2011 година, кога станува збор за Европската унија, покажуваат податоците на Евростат. Според статистиката се наведува зголемување од 2% на праќање на пари од странство кон дома, за разлика од претходната година.

Повеќе »

Холандската економија во полоша состојба

Холандската економија е во полоша состојба од претходните проценки, соопшти Централната банка на земјата, пренесува Reuters. Според шестмесечниот извештај економијата се очекува да се намали за 0,6% во однос на растот од очекуваните порано 0,6%. Се очекува растот да се врати во 2014 година со пораст од 1%, што сепак …

Повеќе »

Кинг предупредува за ризиците од манипулација на девизните курсеви

Гувернерот на Англиската централна банка (АЦБ) Марвин Кинг изјави дека групата на земјите од Г-20 мора да продолжи со напорите за решавање на глобалните нерамнотежи, бидејќи се повеќе земји почнаа да ги користат девизните курсеви како основен инструмент на монетарната политика, пишува Bloomberg. Откако договорија програма за економски стимулации во …

Повеќе »