Breaking News

ФИНАНСИИ

Просечна плата во октомври во Црна Гора е 720 евра

Просечната плата без даноци и придонеси во Црна Гора во октомври, според податоците на Управата за статистика (Монстат), изнесувала 720 евра и е за 0,3 отсто повисока од септември. Просечната нето плата во октомври е зголемена за 34,8 отсто во однос на истиот месец лани. Просечната бруто плата во октомври …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Прв дел:  Висина на плати во агенции, регулатори, државни комисии во 2023 та година!

На дел од агенциите, регулаторните тела,  државните комисии догодина ќе се зголемат буџетите за исплата на плати, но во дел ќе се намалат. “Порталб” во две продолженија ќе објави компаративна анализа за висината на бруто платата по вработен догодина во однос на годинава. Во некои институции пад, во други раст …

Повеќе »

Исплатени над 55 милиони денари за две подмерки од Интервентниот фонд

Платежната агенција соопшти дека се испатени над 55 милиони денари за две подмерки од Интервентниот фонд кои предводуваат финансиска поддршка за произведена и продадена зелка, како и за произведена и предадена слива. -Исплатени се 41.691.315 денари кон 1 630 корисници на подмерката за финансиска поддршка за произведена и продадена зелка …

Повеќе »

ФФМ обезбеди финансиска поддршка за клубовите од ЖМФЛ

Во „Куќата на фудбалот“, раководството на Фудбалската федерација на Македонија, потпретседателот Лазар Ракиџиев, генералниот секретар Филип Поповски и неговиот заменик Дрилон Ганиу, оддржаа состанок со претставници на сите клубови од Првата женска фудбалска лига, соопшти ФФМ. Поповски им ја претстави на клубовите процедурата која се однесува на Правилникот за лиценцирање …

Повеќе »

Месечно зголемување на просечната каматна стапка на вкупните кредити

Во октомври годинава просечната каматна стапка на вкупните кредити е зголемена за 0,05 п.п. и изнесувала 4,40%. На годишна основа, оваа каматна стапка е пониска за 0,05 п.п. Просечната каматна стапка на вкупните депозити, пак, изнесува 0,74% и оствари месечно зголемување од 0,04 п.п., додека на годишно ниво бележи пад …

Повеќе »

ММФ објави Извештај за аранжманот ПЛЛ – високи оцени за монетарната политика, финансискиот сектор и банкарската супервизија

Во најновиот извештај на ММФ во врска со одобрувањето средства од Инструментот за претпазливост и ликвидност објавен на 28.11.2022 година се наведува дека Народната банка постојано води соодветни политики и соодветно реагира на различни шокови, одржувајќи ја успешно стабилноста и бранејќи го девизниот курс на денарот. Во однос на финансиската …

Повеќе »

Почнува амандманската расправа за Предлог-буџетот за 2023

Од денеска почнува амандманската расправа по Предлог-буџетот за 2023 година. Поднесени се 263 амандмани од кои 199 од опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Во понеделникот заврши општата расправа во текот на која власта и опозицијата ги изнесоа своите ставови. Според парламентарното мнозинство, проектираните буџетски ставки ќе овозможат економско заздравување и справување со последиците …

Повеќе »

Бислимоски: Јавните комунални водоводни претпријатија од четврток со пониски цени за струја

Од четврток јавните комунални водоводни претпријатија ќе добијат поевтина цена на електрична енергија која ќе им биде обезбедена преку „ЕСМ продажба“ и ќе им помогне на овие комунални претпријатија да ја подобрат ликвидноста, посочи Марко Бислимоски, претседател на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) на состанок со преставници …

Повеќе »