ФИНАНСИИ

Швајцарија и САД се согласија за банкарска тајна

Швајцарија и САД постигнаа договор, според кој банките во алпската држава се должни на американските власти да обезбедат детали за прекуграничното бизнис барање.   Исто така финансиските институции ќе треба да плаќаат казни, ако стане јасно дека се учесници во шемите за даночно затајување, пишува Financial Times. Договорот се потпишува за …

Повеќе »

Индија сака да купува злато од граѓаните, за да се стабилизира рупијата

Индија размислува радикален план за насочување на трговските банки да купуваат злато од обичните граѓани, пренесува “Ројтерс”. Тоа се прави во обид да се ограничи увозот на злато и да се стабилизира индиската рупија. Индија го има третиот по големина дефицит во светот на тековната сметка, кој се приближува и …

Повеќе »

Рецесијата во Шпанија е подлабока

Шпанија, која во 2011 година повторно западна во рецесија, објави дека во 2012 година БДП се намалил за 1,6% – повеќе во однос на првично пријавениот пад од 1,4%, пренесе Франс прес. Падот на БДП за 2012 година “е преиспитан во пад со две десетини”, а растот, беше намален од …

Повеќе »

Најголемите банки во САД имаат над 103 милијарди долари судски трошоци

Шесте најголеми банки во САД на чело со JPMorgan Chase и Bank of America се стекнале со над 103 милијарди долари судски трошоци од почетокот на финансиската криза до јуни оваа година, пренесе “Блумберг”.

Повеќе »

Србите потрошиле 1 милијарди долари за летен одмор

Финансиската криза очигледно не ги попречува ни српските туристи да го поминат добро летниот одмор. Во оваа сезона Србите дале вкупно 1 млрд.долари за одмор. Излегува дека само за еден викенд тие потрошиле 80 милиони долари. Само во Грција тие оставиле околу 250 милиони долари.

Повеќе »

Инфлацијата во Канада со 1,3% раст во јули

На годишна основа потрошувачките цени во Канада се зголемиле за 1,3%, а вредноста остана под проценката на Централната банка на земјата, пишува Блумберг. Според податоците на националната статистика на Канада, инфлацијата се зголемила за 0,1% во однос на јуни до вредност 1,3%.

Повеќе »

Најбогатата скандинавска економија се соочува со тешкотии

Норвешка, најголемиот производител на нафта и гас во Западна Европа, како и дом на инвестиционен фонд со средства од 760 милијарди долари, се бори да ја стимулира побарувачката, токму кога остатокот од Европа успеа да излезе од долгата половина децениска економска болка. Норвешка, која некогаш беше азил од должничката криза …

Повеќе »

Франција воведува зелен данок

Францускиот министер за енергетика Филип Мартин соопшти дека земјата ќе воведе нов зелен данок, но не дава никакви детали за проектот, пренесуваат светските агенции. Не е сеуште јасно во каква форма ќе биде реализиран, ниту кога ќе дадат повеќе информации околу ова соопштение.

Повеќе »

Акциите на Facebook со над 100% раст за 12 месеци

Акциите на Facebook додале 108.9% на својата вредност во последните 12 месеци. Компанијата во мај 2012 година имаше акции со цена од 38 долари. Во рамките на околу три месеци цената падна под 20 долари, за да забележи дури и историски минимум од 17.73 долари на 4 септември 2012 година.

Повеќе »