ФИНАНСИИ

Биткоинот достигна рекордниот максимум од 25.005 долари

Вредноста на биткоинот вчера се зголеми за шест проценти и го достигна рекордниот максимум од 25.005 долари. Вредноста на најпознатата криптовалута за време на пандемијата со Ковид-19 изненадувачки се зголеми. Од март кога еден биткоин вредеше 5.000 долари до денес вредноста на биткоинот се зголеми за 400 отсто. ми/ Њујорк, 26 …

Повеќе »

Кој зема поголема плата – србинот, босанецот или македонецот?

Вработените во Србија заработија просечно 60.109 динари или 28.590 денари во наша валута во октомври. Според податоците на Републичкото биро за статистика, бруто-платата изнесувала 83.106 динари (39.530 денари). Во периодот од јануари до октомври, во споредба со истиот период минатата година, просечната плата номинално се зголеми за 9,4 проценти, а …

Повеќе »

Здружение на граѓани Ануитет бара банките да најдат начин помошта од 6.000 денари да стигне до секој граѓанин без трошоци

Здружението на банкарски клиенти АНУИТЕТ апелира до банките да престанат со грабежот на најранливата категорија граѓани преку наплата на други побарувања од еднократната помош од 6000 денари Зошто финансиската помош не стигна до сите граѓани? Многу граѓани се засегнати од овој проблем кој настана поради  несоодветна намерна или ненамерна организација …

Повеќе »

Комората на извршители препорача времено деблокирање на сметките на граѓаните кои оствариле право на помош од 6.000 денари

Комората на извршители вчера издаде препорака до своите членови да вршат времено деблокирање на сметките на оние граѓани кои го оствариле правото на помош од 6.000 денари од четвртиот пакет економски мерки за справување со последиците од Ковид-19, а после подигнување на износот, да се спроведе повторно блокирање на сметката. …

Повеќе »

СЕП: Преку ИПА 2 обезбедени 110 милиони евра за железничката и патната инфраструктура

Финансирањето на проекти во секторот транспорт во ИПА 2 (2014-2020) се врши преку повеќегодишната програма во износ од 110 милиони евра и се спроведува преку децентрализиран начин на управување, што значи дека Северна Македонија директно располага со парите на европските даночни обврзници, информира Сектретаријатот за европски прашања реагирајќи на тврдењата …

Повеќе »

Хоџа најави 150 милиони евра субвенции, „зелена нафта” и поддршка за младите фармери

Корона пандемијата не го поштеди ниту земјоделството. Доведе и до многу пореметувања на пазарот. Сепак, се може да запре, но не и производството на храна. Не чека многу работа, а си поставивме и амбициозна агенда. За да ја реализираме, заедно со земјоделците ќе мора да ги следиме европските стандарди, да …

Повеќе »

Лукаревска: Некаде е извршена присилна наплата поради злоупотреба на државната помош

Директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска денеска на прес-конференција, информира дека кај дел од компаниите за кои беше утврдено дека ја злоупотребиле државната помош, веќе е извршена присилна наплата, додека кај други во тек е спроведување на дејства за присилна наплата. – Кај одредени компании пуштени се опомени …

Повеќе »

Дополнителни 400 денари за предадено јагне во кланични капацитети и 1.500 денари за задржано женско јагне

Владата донесе Одлука со која ќе се исплаќаат дополнителни 400 денари за предадено и заклано јагне во кланични капацитети. Со мерката, како што соопшти Министерството за земјоделство (МЗШВ), се опфатени 3600 земјоделски сточарски стопанства кои имаат предадено во кланични капацитети околу 190.000 јагниња. Се зголемува и финансиската поддршка за задржано женско …

Повеќе »

Дојче банка предвидува: Колку биткоинот ќе чини на крајот на 2021 година

Според главниот кредитен стратег на Дојче банк, Џим Рид: „Централните банки нè донесоа овде и генерираа импресивен раст на биткоинот оваа година“, објави „Zero Hedge“. За да видите каде ќе биде криптовалутата следната година, сепак, банката спроведе истражување меѓу своите клиенти. Најголемата група во однос на уделот предвидува дека ќе …

Повеќе »