ФИНАНСИИ

Го знаете ли овој милијардер?

Мејер Љаскин е милијардер, но за него не се знае многу. Тој всушност нема да го видите во списанието Форбс, не дава интервјуа за телевизии. Единствениот пат кога правел јавна изјава е во 2011 година, откако донирал 100 милиони долари на универзитетот UCLA. Тоа е најголемата донација која универзитетот ја …

Повеќе »

Најголемиот производител на вотка во Русија пред банкрот

Полскиот производител на вотка Central European Distribution Corporation (CEDC), познат по брендовите Zubrowka, Jim Beam, Guiness “Зеленая бренд”, “Журавли”, нема доволно средства да ги плати своите долгови и секој ден опасноста да прогласи банкрот се зголемува. Засега компанијата бара варијанти да договори со доверителите реструктуирање на обврските кои надминаа 1 …

Повеќе »

Кој континент има најмногу милијардери?!

Азија е континент со најмногу милијардери, а потоа Северна Америка и Европа, според објавеното истражување на кинеското списание “Хурун рипорт”. Од вкупно 1453 лица со состојба над 1 милијарда долари во јануари 608 се од Азија, 440 се од Северна Америка и 324 се од Европа. САД продолжуваат да водат …

Повеќе »

Во Индија отвораат банка само за жени

Буџетот на Индија за финансиската 2013-14 година во голема мера ги разочара инвеститорите и не се очекува да направи многу во однос на намалувањето на економскиот раст на земјата. Буџетот сепак се обидува да се бори со проблемите на половата дискриминација.

Повеќе »

Шпанската Bankia има загуби од 19,2 милијарди евра

Шпанската институција Bankia, која беше формирана по спојувањето на седум финансиски банки, постигна рекордни загуби. Финансискиот гигант, кој доби големи субвенции во износ од цели 18 милијарди евра, претрпе загуба од 19,2 милијарди евра во 2012 година. Минатата година Bankia и корпорацијата на која е прикачената – BFA, сакаа Европската …

Повеќе »

Шпанија со 6,7% буџетски дефицит

Шпанија предвиде буџетски дефицит од 6,7% од БДП за 2012 година, објави премиерот Маријано Рахои, пренесува Франс прес. Ова ниво е резултат на “огромниот напор”, што шпанското општество го направи за да ги намали трошоците, изјави Рахои во парламентот. ЕУ имаше определено буџетски дефицит за Шпанија од 6,3% од БДП, …

Повеќе »

Најдобро платени професии во САД

Лекарите, стоматолозите и главните извршни директори добиваат највисоки плати во САД според податоците на американското Министерство за труд за 2012 година, објави весникот Askmen.com. Еве кои се 10-те најдобро платените професии во САД:

Повеќе »

Акциите во Токио, индекси во САД

Берзата во Токио ја затвори денешната седница со значителен пад на акциите поради поскапувањето на јенот. Водечкиот индекс Nikkei-225 во Токио се намалил со 144,84 поени или 1,27% до ниво 11 253,97 поени на крајот на трговијата. Вчера индексот веќе изгубил 2,26% од својата вредност од истата причина. На крајот …

Повеќе »

Продажба на државниот удел во GM

Американската влада започна да го продава остатокот од својот дел, кој го држи во автомобилскиот концерн General Motors, пренесоа американските медиуми. Министерството за финансии го информирала конгресот дека во јануари продале акции на GM во вредност од 156,4 милиони долари. Владата веќе вратила близу 29 милијарди долари од содржаните 49,5 …

Повеќе »