ФИНАНСИИ

Позитивни оцени за Народната банка во најновиот Извештај на Европската комисија

Во најновиот Извештај на Европската комисија за нашата земја, дадени се оцени и за области коишто се во надлежност на Народната банка. Притоа, оцените упатуваат на релативно висока усогласеност со барањата и законодавството на ЕУ. Во подрачјето на монетарната политика, во рамки на Извештајот, усогласувањето на регулаторната рамка на земјата …

Повеќе »

Синдикалната минимална кошничка во септември 33.621 денар

Вредноста на Синдикалната минимална кошничка за септември 2020 година изнесува 33.621 денар. Како што соопшти Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ), од елементите што ја сочинуваат кошничката, на исхрана и пијалаци отпаѓаат 14.064,5 денари, на домување 1. 788,99, на хигиена 23.79,82, на превоз 2.466,69, на облека и обувки 2 138,02, …

Повеќе »

Даноците за животна средина имаат учество од 1,9 отсто во Бруто домашниот производ

Даноците за животна средина имаат учество од 1,9 отсто во Бруто домашниот производ. Ова се податоците за 2018 година што ги објави Државниот завод за статистика и според објавените податоци тие се непроменети во однос на 2017 година. Во даноците за животна средина најголемо учество имаат даноците за енергенти со …

Повеќе »

Заев: Ја следиме миграцијата на капиталот во нашиот регион заради пристапот до европскиот пазар и ние таа наша геостратешка предност мора да ја искористиме

„Имаме програма за дополнително мотивирање на нови инвестиции со странски капитал. Ја следиме миграцијата на капиталот во нашиот регион токму заради пристапот до европскиот пазар и големата платежна моќ на европскиот континент и ние нашата географска и геостратешка позиција мора да ја искористиме. Да ги искористиме темите во кои светот …

Повеќе »

Во септември повисоки трошоците на живот и цените на мало во однос на септември лани

Скопје, 7 октомври 2020 (МИА) – Трошоците на живот во септември годинава во однос на претходниот месец бележат намалување од 0,2 отсто, а во однос на септември лани зголемување од 1,9 отсто.Цените на мало пак во септември годинава во однос на претходниот месец имаат намалување од 1,1 отсто, а во …

Повеќе »

Бектеши: Апликацијата МојДДВ важи за сите, во моментов 330 илјади граѓани ја користат

Мерката МојДДВ не е селективна, таа важи за сите граѓани бидејќи сите имаат можност да отворат лозинка и слободно да се регистрираат на апликацијата. Во моментов оваа апликација ја користат 330 илјади граѓани, а очекуваме до 10 октомври да се зголеми на 400 илјади, посочи денеска министерот за економија, Крешник …

Повеќе »

Единаесет жени претприемачи добија финансиска поддршка од државата за реализација на нивните бизнис планови

Единаесет жени претприемачи денеска добија финансиска поддршка од Министерството за економија за реализација на нивните бизнис планови. Финансиската поддршка се доделува во рамки на мерката „Субвенции за поддршка на жени претприемачи за која годинава аплицирале вкупно 23 компании. Поединечно, секоја од овие 11 компании ќе биде потпомогната со една до …

Повеќе »

ММФ да престане да се залага за мерки на штедење, предупредуваат социјалните организации

Вашингтон, 5 октомври 2020 (МИА) – Програмите за помош од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за да им се помогне на земјите да ја надминат кризата со коронавирусот ќе осудат многу од нив на повеќегодишни мерки за штедење, предупредуваат водечките светски добротворни организации и социјални организации. Тековните програми на ММФ ќе бараат …

Повеќе »

Државата бележи напредок во борбата против перење пари, надлежните очекуваат судски пресуди

Скопје, 6 октомври 2020 (МИА) – Во последните две години земјава бележи напредок во делот на спречување на перење пари и финансирање тероризам. Во регионот е прва по постигнатите резултати, но на Управата за финансиско разузнавање и претстои петтата евалуација од страна на Манивал комитетот за што во следните две години …

Повеќе »