ФИНАНСИИ

Русија ќе и даде кредит од 800 милиони долари на Србија

Рускиот министер за финансии Антон Силуанов денеска изјави дека Русија ќе и додели на Србија петгодипна кредитна линија за инфраструктурни проекти во висина од 800 милиони долари, со годишна камата од 4,1 проценти. Силуанов наведе дека кредитот е наменет за изградба на нови железнички линии, ремонт и купување на локомотиви …

Повеќе »

Германската бизнис доверба во ноември предизвика покачување на еврото!

Индексот на бизнис довербата на Минхенскиот институт IFO се покачи до 101.4 поени, во споредба со нивото од 100 поени во октомври. Ова е негово прво зголемување од осум месеци наваму, додека економистите предвидуваа пад до 99.5 поени. Од своја страна, француската бизнис доверба исто така се покачила овој месец …

Повеќе »

Наводни нерегуларности во сметководството на Autonomy?

Случајот со отпишувањето на 8,8 милијарди долари од страна на HP може да се претвори во еден од најголемите сметководствени скандали во историјата на САД. Сметководствена компанија изјави за британскиот The Times дека категорично ги отфрла тврдењата дека знаела за неправилности или неточно претставување во балансот на Autonomy. Освен тоа …

Повеќе »

До што ќе доведе “фискалниот јаз” во САД?

На крајот на оваа година политичарите во САД се соочуваат со краен рок да усвојат нова финансиска рамка од која во голема мера зависи и глобалното економско заздравување, пишува BBC. Заканата од т.н. “фискална јаз” е на хоризонтот од две години, но откако помина возбудата околу претседателските избори, стана главна …

Повеќе »

Најдарежливи земји во светот

Покрај поделбата на најбогати и најсиромашни земји според БДП, интересна е поделбата на тоа кои земји се најдарежливи во светот. Оваа поделба е од големо значење поради тоа што многу земји од сиромашниот свет всушност во голема мера зависат од помошта на земјите од богатиот свет.

Повеќе »

Македонија повторно се задолжи овој пат со 65,4 милиони евра

Задолжувањата на Македонија немаат крај, земјава се задолжи со дополнителни 65,4 милиони евра во пет аукции на кои продаде државни записи и државни обврзници. Државни записи беа продадени во вкупен износ од 3,519 милијарди денари (57,2 милиони евра).

Повеќе »

УЈП: Обврзниците не се подготвени за електронско пријавување на данок

Само 178 даночни обврзници (фирми, граѓани и самостојни вршители на дејност) од вкупно 35.230 се подготвени, од 1 јануари 2013 година, по електронски пат да ги поднесуваат даночните пријави за ДДВ и даночните биланси, соопшти Управата за јавни приходи. Според новата законска обврска, која произлагува од Законот за данок на …

Повеќе »