ФИНАНСИИ

Во тек е постапката за присилна наплата на неплатените обврски по основ на годишниот данок на имот и комунална такса за фирмарина за 2019 година

Град Скопје ги потсетува сите граѓани дека во согласност со одредбите за присилна наплата од Законот за даноците на имот (Сл.весник на РМ број 61/2004….23/2016 ), во тек е постапката за присилна наплата на неплатените обврски по основ на годишниот данок на имот и комунална такса за фирмарина за 2019 …

Повеќе »

Нови цени на горивата од полноќ

Регулаторната комисија за енергетика денеска ќе ги објави новите цени на горивата кои ќе почнат да важат од полноќ. Минатата недела се донесе донесе одлука цените да останат исти согласно утврденото од 21 септември. Со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 60,50 ден/лит, малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува …

Повеќе »

Владата го утврди Предлогот за изменување и дополнување на Буџетот за 2020 година

Владата на вчерашната осма седница го утврди Предлогот за изменување и дополнување на Буџетот за 2020 година и донесе заклучок да го достави на усвојување до Собранието. Како што се наведува во соопштението на владината Прес-служба, согласно финансиските показатели проекциите покажуваат дека дефицитот во Буџетот ќе изнесува 8,4 отсто, заради …

Повеќе »

Утврдени законски измени за реализација на мерката „Викенд без ДДВ”

Владата на вечерашната осмама седница, на предлог на Министерството за финансии го утврди Предлог-законот за изменување и дополнувањe на Законот за враќање на дел од данокот на додадена вредност на физичките лица. Како што се наведува во соопштението од владината седница, со измената и дополнувањето на Законот за враќање на …

Повеќе »

JP Morgan Chase плаќа 920 милиони долари

Американската инвестициска банка ЈП Морган Чејс објави дека, според договорот со Министерството за правда на Соединетите држави, ќе плати околу 920 милиони долари за повлекување на тужби за нелегална трговија со благородни метали и обврзници. Вработените во ЈП Морган во канцелариите во Њујорк, Лондон и Сингапур нелегално тргувале со фјучерсни …

Повеќе »

МОН доделува еднократна финансиска поддршка на студентите

Министерството за образование и наука информира дека во тек е повик за доделување еднократна финансиска поддршка на студентите за плаќање на дел од партиципацијата во трошоците за студирање, дел од трошоците за сместување во студентски дом, односно на трошоците за приватно сместување. – Право да аплицираат за една од понудените …

Повеќе »

МТСП: Почнува исплатата на правата од социјална и детска заштита

Скопје, 2 октомври 2020 (МИА) – Министерството за труд и социјална политика информира дека од денеска започнува исплатата на правата од социјална и детска заштита за месец септември 2020 година. Со цел да се избегне метеж пред банките и да се овозможи поголема заштита на корисниците на парична помош во …

Повеќе »

Обештетени три четвртини од штедачите во „Еуростандард банка”, исплатени 3 милијарди денари

Скопје, 2 октомври 2020 (МИА) – Обештетувањето на шедачите од „Еуростандар банка” се одвива одлично и без поголеми пречки, а досега се обештетени 72 отсто или три милијарди денари, информираат од Фондот за осигурување на депозити. – По двонеделен период од почетокот на исплатата на обесштетувањето на депонентите на „Еуростандард банка” …

Повеќе »

Предлогот за намалување на ДДВ кај струјата вреден за разгледување од Владата, смета премиерот

Премиерот Зоран Заев смета дека е вредно да се разгледа варијантата за намалување на данокот на додадена вредност кај електричната енергија од 18 на пет проценти, но посочува дека треба да се направат калкулации и премсетки што тоа ќе значи за економската стабилност, финансиските ресурси на државата и изворите на …

Повеќе »