ЛОКАЛНО

Куманово објави јавен оглас за доделување локации за поставување рекламни паноа

Општина Куманово објави јавен оглас за доделување на локации за поставување рекламни паноа на подрачјето на општината. Доделувањето на пакетот ќе се изврши со јавно усно наддавање, лицитација и издавање одобрение за нивно поставување. Локациите се поделени во четири пакети, вкупно 44 локации плус три за потребите на општината. Локациите за поставување на реклами …

Повеќе »

Санкционирани 56 возачи во Тетово, дел од нив се движеле со 140 километри на час

Тетовската полиција вчера спроведе две акциски контроли, при што се казнети вкупно 56 возачи. Најкарактеристично во санкционирањето на брзото возење е што неколку возачи додека се движеле по булеварот „Маршал Тито” достигнале речиси 140 километри на час. – Вчера од 19 часот и 30 минути до 22 часот сообраќајната полиција …

Повеќе »

Проширен опфатoт на ранливи категории граѓани кои можат да аплицираат за субвенции за комуналии во Куманово

Проширен е опфатот на социјално ранливи категории граѓани кои можат да се пријават за субвенции за комунални услуги кои ги доделува општина Куманово за оваа година, информираа денеска надлежните од секторот за социјална заштита. – На последната седница на советот беше изгласана измена и дополнување на претходната одлука, така што …

Повеќе »

Пристигнаа вкупно 22 идејни решенија за проектирање управна зграда на Општина Аеродро

Пристигнаа вкупно 22 идејни решенија за проектирање управна зграда на Општина Аеродром по објавениот анонимен конкурс. Оценувањето на трудовите ќе го врши стручно жири, а Општината ќе додели и парични награди за трите најдобри идејни решенија за нова општинска зграда, и тоа 300 000, 100 000 и 50 000 денари. …

Повеќе »

Општина Кичево со амбициозна програма за нов изглед на градот

Општина Кичево има амбициозни инфраструктурни планови и планира да бидат реализирани во текот на годината, и покрај состојбата со Ковид-19. Градоначалникот Фатмир Дехари е уверен дека во целост ќе биде и завршено се што е најавено во оваа календарска година. -За годинава планираме повеќе инфраструтурни проекти, со кои во целост …

Повеќе »

Советот на Општина Илинден ја усвои завршната сметка на Буџетот за 2020 година

Советот на Општина Илинден ја усвои завршната сметка на Буџетот на општината за 2020 година и го разгледа и прифати Годишниот извештај за работење на Општината во 2020 година, што го презентираше градоначалникот Жика Стојановски. -Буџетот на Општина Илинден во 2020 година беше реализиран во висина од 284.579.752 денари, односно …

Повеќе »

Во Скопје санкционирани 154 возачи

Во текот на вчерашниот ден изречени се вкупно 154 мерки на територија на Град Скопје, информираат од МВР. – Само на територијата на град Скопје изречени се вкупно 154 мерки, меѓу кои 28 за непочитување на брзина на движење, девет санкции за возење без возачка дозвола, пет за технички неисправни …

Повеќе »

Во Берово објавен јавниот повик за финансиска поддршка на граѓански здруженија и фондации

Во Берово e објавен јавниот повик за финансиска поддршка на граѓански здруженија и фондации, проектиран на 500.000 денари од општинскиот буџет. -Предвидената сума ќе биде наменета за финансирање на програмските активности на здруженијата и фондациите, преку грантови за програми (проекти) преку мерката за локален економски развој, туризам, заштита на животната …

Повеќе »

ЗА СЕДУМ ДЕНА САНКЦИОНИРАНИ СЕ 174 НЕПРОПИСНО ПАРКИРАНИ ВОЗИЛА НА ТЕРИТОРИЈА НА ОПШТИНА ЦЕНТАР

ЈП Паркинзи на Општина Центар и Општина Центар во соработка со Сообраќајната полиција-Скопје за седум дена санкционираа 174 непрописно паркирани возилакои го попречувале нормалното и безбедно одвивање на сообраќајот. Во периодот од 22.02. до 28.02.2021 година, со помош на специјалните возила „Пајак“ на ЈП ПОЦ отстранети се 90 непрописно паркирани …

Повеќе »