Breaking News

ЛОКАЛНО

АХВ: Млекото и млечните производи се безбедни, бруцелозата се испитува во повеќе фази

Одговорно тврдиме, безбедносниот систем за млекото и млечните производи не е нарушен. Покрај лабораториските испитувања, во спроведувањето на Годишната наредба за здравствена заштита на животните за годинава, како дел од повеќегодишните програми за контрола и искоренување на болестите кај животните, вклучително и на бруцелозата, се вршат и клинички прегледи. Лабораториските …

Повеќе »

Во Бигорски сослужение и Доксологија за годишнината од црковното единство во присуство на јерархот на Вселенската Патријаршија, г. Кирил

– По повод годишнината од одлуката за востановување на богослужбеното и канонско единство на свештената Охридска Архиепископија со сета православна екумена, во Бигорскиот манастир вчера одржано беше сослужение и Доксологија, со присуство на јерархот на Вселенската Патријаршија, Вископреосветениот Митрополит на Имврос и Тенедос г. Кирил. – Навистина слатка и освежувачка …

Повеќе »

Средба на Интерпартиската парламентарна група за правата на Ромите и на Комитетот за односи меѓу заедниците

Интерпартиската парламентарна група за поддршка на правата на Ромите, нивна инклузија и интеграција во Република Северна Македонија и Комитетот за односи меѓу заедниците, денеска одржаа работна средба со претставниците на Коалицијата на граѓански организации-Форум на помалкубројни заедници во Републиката. На работната средба, како што информираа од Секторот за односи со …

Повеќе »

МФ: УК за психијатрија прв здравствен објект што ќе ја подобрува енергетската ефиканост со грант од СБ

– Објектот на Kлиниката за психијатрија во Скопје ќе биде комплетно реновиран и ќе стане енергетски ефикасен, преку Проектот за подобрување на енергетската ефикасност што се финансира со грант од Светската банка, а го спроведува Министерството за финансии во соработка со Министерството за здравство. Градежните работи ќе започнат на 15 …

Повеќе »

Корисниците на вендинг машините на Пакомак отсега ќе можат да донираат „зелени поени” за поддршка на СОС Детско село

„Пакомак“ почнува хуманитарна иницијатива по повод интернационалниот Ден на семејството. Корисниците на вендинг машините за одложување на отпад отсега ќе можат да ги донираат собраните „зелени поени“ за СОС Детско село и да им помогнат на децата без родителска грижа да имаат посигурно и посреќно детско, велат од „Пакомак“. Средствата …

Повеќе »

Ден на културата во сообраќајот, апел за законско, етичко и толерантно однесување

Да го почитуваме секој учесник во сообраќајот, да бидеме внимателни, одговорни и толерантни, и преку сопствениот пример да придонесеме за развивање на културата и безбедноста во сообраќајот, апелираат од Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБСП) по повод „Денот на културата во сообраќајот“.  Инаку, 11 мај во светот …

Повеќе »

Ден за кариерен развој на техничкиот кампус на УКИМ

Ден за кариерен развој ќе се одржи денеска од 12 до 16 часот на техничкиот кампус на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“- Скопје (голем паркинг кај ФЕИТ и Машински факултет),  во организација на Центарот за кариера на УКИМ. Настанот е наменет за сите студенти со цел унапредување на нивните вештини …

Повеќе »