МАРКЕТИНГ

Пакомак: Наша цел е до 2030 година 70 проценти од отпадот од пакување да се селектира и рециклира

Поефикасната селекција и рециклирање на амбалажниот отпад, беше тема на меѓународната работилница, што се организираше од компанијата „Пакомак” во Скопје, а на која учествуваа најголемите компании за управување со отпад од регионот – кои се членки на организациите ПРО ЕУРОПЕ и ЕКСПРА со седиште во Брисел, меѓу кои од Грција, …

Повеќе »

Граѓаните сѐ повеќе ги користат дигиталните канали за плаќање во земјава

Плаќањата од страна на граѓаните во трговијата во земјата со платежни картички издадени од издавачи во земјата, во вториот квартал од 2022 година, забележаа годишен раст кај вредноста и бројот на остварените трансакции од 22,9% и 17,8%, соодветно. Притоа, бројот на извршени трансакции забележа годишен раст од 18,3% на физичките …

Повеќе »

Промоција на публикацијата „Францускиот предлог“: Говор на омраза, дезинформации, медиумски манипулации“

Институтот за медиуми и аналитика ИМА денеска ќе ја промовира публикацијата „Францускиот предлог”: Говор на омраза, дезинформации, медиумски манипулации (медиумски анализи). Во неа има анализи кои ги идентификуваат карактеристиките и елементите на говорот на омраза, дезинформациите и медиумските манипулации што преовладуваа во јавниот дискурс за време на дебатата за „францускиоит …

Повеќе »

Едукација на тимовите од ноќната служба и службата за Брза помош за болеста ХАЕ

Здружението за заштита на пациенти со хередитарен ангиоедем – ХАЕ Македонија, со поддршка од сопругата на претседателот на државата Елизабета Ѓоргиевска, денеска организира едукација на тимовите од ноќната служба и службата за Брза помош од здравствените домови, за реткото заболување хередитарен ангиоедем – ХАЕ. Предавањето за ХАЕ ќе го одржи …

Повеќе »

Раде Христовски, прв Македонец – Гувернер на Ротари Дистрикт 1912

Раде Христовски ja презеде позицијата Гувернер на Ротари Дистриктот 1912 за ротаријанската 2022/2023 година, којшто ги обединува сите Ротари клубови од Словенија и Северна Македонија. На денешната прес конференција г-н Христовски истакна дека функцијата Гувернер на Дистрикт е многу респектабилна и одговорна функција во ротаријанските кругови и рамките на Ротари …

Повеќе »

5G за секого Македонски Телеком ги претставува T Phone и T Phone Pro

Ширењето на 5G технологијата има трансформирачко влијание врз многу аспекти на современиот живот. 5G е многу повеќе од гигабитни брзини; покриеноста и пропусниот опсег што ги обезбедува нè водат чекор поблиску до дигиталната иднина. Дојче Телеком и неговите национални подружници континуирано инвестираат за да обезбедат покриеност со 5G мрежа секаде. …

Повеќе »

Меѓународна младинска конференција „Европски вредности за иднината на земјите во ЈИЕ“

Во организација на Младински Сојуз – Крушево, од денеска до 3 октомври во Крушево, ќе се одржи 20-то јубилејно издание на Меѓународната младинска конференција „Европски вредности за иднината на земјите во Југоисточна Европа”. Над 80 млади луѓе, активисти и идни лидери од 19 држави (Северна Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, …

Повеќе »

Конференција „Следење на националните активности во борбата против корупцијата“

Завршна конференција во рамките на проектот „Следење на националните активности во борбата против корупцијата” ќе се одржи денеска во Скопје. Конференцијата, како што велат од Институтот за човекови права, е организирана со цел да се прикажат резултатите од континуираното следење на имплементацијата на Националната стратегија за спречување на корупцијата и …

Повеќе »

Меѓународна работилница за поефикасна селекција и рециклирање на амбалажниот отпад

Во организација на компанијата „Пакомак” денеска и утре во Скопје ќе се одржи меѓународна работилница, на која ќе се дискутира како до поефикасна селекција и рециклирање на амбалажниот отпад. На работилницата, како што е најавено, ќе се обрати министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини. Регионалните компании кои …

Повеќе »