МАРКЕТИНГ

Со оригинална идеја Google освои печатена реклама

Американскиот весник USA Today објави дека го наградува Google со печатените реклами на целите страници со вкупна вредност од 1 милион долари за идејата и за рекламирање на социјалната мрежа Google +. Со оваа идеја интернет гигантот освои конкурс за најдобра креативна и оригинална печатена реклама, организирана од весникот.

Повеќе »

Како трговските центри не тераат да купуваме повеќе?

Трговските центри одамна не се само место за шопинг, туку имаат и социјални функции – во него луѓето го поминуваат слободното време, се забавуваат и се среќаваат со пријателите. Се разбира дека трговските центри се обидуваат на секаков начин да го монетаризират зајакнатиот интерес за нив, особено во услови на …

Повеќе »

Apple ги губи младите корисници

Производите на Apple веќе “не се број еден” за младите корисници. Ова го изјави за Forbes, Тина Велс од Buzz Marketing Group, пренесува NewTrend. Истражувањето покажа дека производителот на iPod, iPhone и iPad ја губи позицијата на сметка на Samsung Galaxy и Microsoft Surface. Според Велс, кампањите за милиони долари …

Повеќе »

McDonald’s се прекрсти Macca’s во Австралија

Глобалниот синџир за брзи јадења McDonald’s привремено ќе ги преименува австралиските ресторани во Macca’s, пренесува АФП. Одлуката е донесена откако анкета покажала дека 55% од Австралијците компанијата ја нарекуваат токму со тоа скратено име, објаснува агенцијата. Синџирот го менува своето име во една одделна држава за прв пат во историјата. …

Повеќе »

Светскиот рекламен пазар ќе достигне 628 милијарди долари до 2016

Пазарот во Источна Европа ќе биде над просечниот раст, прогнозира eMarketer. За инает на кризата рекламната индустрија ќе продолжи да расте со стабилно темпо во следните четири години, прогнозира сајтот за истражување и анализи eMarketer. Во 2012та, изданието очекува трошоците за рекламирање во светот да земат раст од 5.4% или …

Повеќе »

Една од највлијателните реклами на годината

Следнава видео реклама направено за јапонскиот производител на автомобили Mazda, според претставниците на светскиот конгрес за мотивациони говори TED, е една од најефективните реклами на 2012 година. Кадрите раскажуваат приказна. Во центарот стои јапонски службеник кој работи за фабриката на Mazda во градот Хирошима. Тој зборува за својата работа и …

Повеќе »

Кои се најголемите странски компании кои одлучија да го променат логото оваа година

За никого не е тајна дека незаборавните логоа се важен елемент од корпоративниот свет. Тој зборува многу за компанијата, го обликува нејзиниот образ пред клиентот и ја разликува од сите други во индустријата. За да се добие уште поголема популарност или само да влезат во чекор со најновите трендови во …

Повеќе »

Забранета реклама направи хит производ

Една реклама за „SodaStream“ го сврте све­тот на глава. Имено, англи­ската брод­каст компа­нија „Clearcast“ го забрани при­ка­жу­ва­њето на рекла­мата, со обра­зло­же­ние дека со тоа ги става во подре­дена состојба дру­гите про­и­зво­ди­тели на сода и гази­рани пијалаци. Ста­нува збор за уред кој ја газира водата и на тој начин не мора …

Повеќе »