МАРКЕТИНГ

Публицис Скопје – прва македонска агенција со освоена главна награда на фестивалот “SoMo Borac”

Публицис Скопје е добитник на 3 награди на “SoMo Borac” реномираниот регионален фестивал за дигитални кампањи. Кампањата за Кока Кола “Discovered by Coke” која беше реализирана во Србија, е победник во категоријата “SoMo App”, а беше наградена и во уште две други категории – Digital Mix и SoМo Tech. Discovered …

Повеќе »

ФИТР: Со иновативни проекти во борба против климатски промени

Седум проекти добиваат поддршка во рамките на јавниот повик за справување со климатски промени 02-2, кој Фондот за иновации и технолошки развој го реализира во соработка со Програмата за развој на ОН, УНДП, Министерството за надворешни работи на државата Израел, Министерство за животна средина и просторно планирање на С.Македонија, како …

Повеќе »

Истражување: Мнозинството граѓани сакаат безбедност при плаќање на интернет, 40 отсто не знаат да идентификуваат безбедна страна за плаќање

Граѓаните повеќе сакаат безбедност при плаќање на интернет, отколку брзина на трансакциие при плаќање. Истржување спроведено од Виза, покажува дека повеќе од половина бараат безбедност, но една третина не знаат да идентификуваат веб страница со безбедна врска за плаќање. Спроведената онлајн анкета покажала дека 60 отсто од испитаниците сакаат поголема …

Повеќе »

АХВ: Живината и другите птици да се држат на начин со кој ќе се ограничи нивното движење надвор од живеалиштата поради закана од птичји грип

Агенцијата за храна и ветеринарство ги извести одгледувачите на живина, ветеринарните и ловните друштва да ги засилат биосигурносните мерки на фармите и надзорот кај дивите птици поради опасноста од пренесување на вирусот на птичји грип во земјава преку преселните птици. Болеста е присутна кај домашните и дивите птици во Западна …

Повеќе »

Европската комисија со потврда за активностите на ЗНМ и на Советот за етика во медиумите

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) денеска преку соопштение укажува дека во Извештајот на Европската комисија за напредокот на земјата интензивирањето на заложбите за саморегулација се посочува како фактор за напредок на професионалните стандарди и квалитетот на новинарството, а во делот поврзан со слободата на изразување се нотира и формирањето …

Повеќе »

ФИТР ќе ги презентира резултатите од повикот „О2 предизвик 2 Справување со климатските промени”

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) на прес-конференција ќе ги презентира резултатите од јавниот повик „О2 предизвик 2 Справување со климатските промени”. Избраните проекти нудат решенија за глобалниот проблем со климатските промени и имаат за цел намалување на негативните последици по јавното здравје. На прес-конференцијата која ќе биде пренесувана …

Повеќе »

Светскиот ден на вранецот одбележан онлајн со голем број посетители од светот

Во организација на Здружението „Вина од Македонија“, денес по втор пат се одбележува Светскиот ден на Вранецот, во соработка со производителите на оваа сорта од Македонија и од регионот, но и голем број соработници и дистрибутери од светот. Преку организација на онлајн настан, со учесници на македонската и регионалната индустрија …

Повеќе »

НОВАТА ЗБИРКА ПОЕЗИЈА НА АВДУЛАХ РАМЧИЛОВИЌ ЗА ПРВПАТ ОБЈАВЕНА ВО СКОПЈЕ 

По повеќе објавени книги, денес во Скопје излезе од печат збирката поезија на Авдулах Рамчиловиќ на босански јазик „Idemo dalje“. Ова е прва збирка на поезија од овој автор која излегува во нашата држава. Претходно, една од неговите збирки поезија е преведена на македонски јазик, односно збирката „Уште еден круг”. …

Повеќе »

Во НУ Стоби се одржува првата „Школа за непрофесионален-аматерски филм” за ученици

Во организација на Народна техника на Македонија и Кино Сојузот, со поддршка од Општина Градско и НУ Стоби во нивните павилјони во Стоби денеска и денес се одржува првата „Школа за непрфесионален и аматерски филм Стефан Сидовски-СИДО” во чест на нивниот активист и член на жири комисија а на кому …

Повеќе »