Breaking News

ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Забраната на пластичните кеси масовно се изигрува

Денеска се навршува една година од стапувањето во сила на повторната забрана на пластичните кеси. Како и при првата забрана од 2013, и по забраната од 2021, употребата на пластичните кеси продолжи. Како да не постои законот и како да не постои проблемот на загадувањето со пластика, се наведува во …

Повеќе »

Македонскиот стрип за првпат претставен во Албанија

Во Националниот историски музеј на Албанија, во Тирана, отворена е изложбата на историски стрип „CAN for Balkans“, дел од истоимениот меѓународен проект во чија организација е вклучен и Стрип центарот на Македонија – Велес. Покај делата на стрип-авторите од Албанија, Романија и Србија, на групната изложба можат да се видат …

Повеќе »

ССМ бара од Уставниот суд да не ја прифати иницијативата на Стопанската комора

Сојузот на синдикатите на Македо­нија (ССМ) апелира Уставни­от суд да го поддржи договореното помеѓу социјалните партнери – недела да биде неработен ден за најг­олем број на работни­ци освен за дејности­те кои социјалните партнери ги определија како исклучоци пор­ади неопходноста од континуирано одвивање на одредени произв­одни процеси. -Уставниот суд е долж­ен …

Повеќе »

„Работа во недела” на седница на Уставен суд

Уставниот суд на денешната 38. седница ќе одлучува по Рефератот кој е подготвен по претходно поднесената иницијатива од страна на Стопанската комора на Северна Македонија, со која е оспорен Законот за изменување и дополнување на Законот за работните односи, којшто во својата содржина опфаќа „работа во недела”. Според подносителот на …

Повеќе »

Промоција на ИПА проектот „Активација на ранливи групи на пазарот на трудот“

Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија денеска ќе го промовира проектот на ИПА „Активација на ранливи групи на пазарот на трудот“. Како што е најавено, на настанот ќе се обратат Штефен Худолин, шеф за соработка во Делегацијата на Европската Унија во Скопје, Енвер Хусејин, заменик министер за труд и …

Повеќе »

Официјално отворање на ФабЛаб Скопје

Во Машински Факултет – Скопје (МФС) денеска официјално ќе биде отворено ФабЛаб Скопје, кое се очекува да има голем ефект врз младата популација како место каде ќе можат да ја изразат својата креативност, да бидат иновативни и да започнат да размислуваат претприемачки. ФабЛаб-от се формира како платформа со која технологиите …

Повеќе »

Штрајк на вработените во брзата помош во Англија и Велс

Повеќе од 10.000 вработени во службата за брза помош низ Англија и Велс одлучија да штрајкуваат поради спор околу платите и работните услови, соопшти денеска директоратот на синдикатот ГМБ. Британската Национална здравствена служба (НХС) се подготвува за бран штрајкови без преседан. Како што е најавено, околу 100.000 медицински сестри ќе …

Повеќе »

АД ЕСМ целосно го снабдува регулираниот пазар, набавките на енергија се наменети за дополнителните снабдувања

АД ЕСМ има законска обврска да го снабдува регулираниот пазар, односно домаќинствата и малите потрошувачи, и истото го прави по задолжение од Влада во 100 проценти, иако законот за 2022 година предвидува 60 проценти снабдување. Стопроцентното снабдување е со цел да не дојде дo зголемување на крајната цена за граѓаните, …

Повеќе »

ЕСМ ќе го преземе управувањето со Топлана Скопје Север, најави Ковачевски

Премиерот Димитар Ковачевски соопшти дека Топланата „Скопје Север“ и АД „Електрани на Северна Македонија“ (ЕСМ) денеска ги завршуваат преговорите и ќе потпишат договор за деловно техничка соработка, со што ЕСМ го презема управувањето со топланата и затоплувањето на нејзините корисници. – Раководството на Топланата „Север“ денеска во 13 часот е …

Повеќе »

ФОНДАЦИЈАТА „ТРАЈЧЕ МУКАЕТОВ“ ДОДЕЛИ 40 НОВИ СТИПЕНДИИ ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023

За петнаесет години постоење, Фондацијата „Трајче Мукаетов“ стипендирала 619 студенти по фармација и по медицина при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје, а за досегашните активности инвестирани се близу 120 милиони денари. Во согласност со објавениот јавен конкурс, изборот на стипендистите за учебната 2022/2023 година е усвоен од страна …

Повеќе »