ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Голем интерес за Втората годишна конференција за е-трговија: Првите карти распродадени за само 10 дена

Дека македонските бизнисмени се заинтересирани за надградување на своите познавања од областа на електронската трговија, говори фактот дека првите карти за Втората конференција за е-трговија во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија, пуштени во продажба по Super Early Bird цена, беа распродадени уште во првите 10 дена. Во моментов …

Повеќе »

Предвидени мерки за поддршка на земјоделството и за обештетувања

На владината седница вчера е донесена Предлог – програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година, во којашто се предвидени мерки за поддршка на земјоделството и за обештетувања. Станува збор за поддршка на доходот за земјоделските стопанства, директни плаќања за растително и за сточарско производство, како и за државна …

Повеќе »

Инспекторатот ќе спроведува вонредна масовна контрола за квалитетот на играчки коишто се продаваат

Владата, на вчерашната седница ја разгледа и усвои Информацијата за извршени контроли за квалитетот на детските играчки, што се продаваат на територијата на нашата држава, а којашто се однесува на првиот квартал од 2019 година. Задолжено е Министерството за здравство – Државен санитарен и здравствен инспекторат да продолжи да доставува …

Повеќе »

Секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација со пораст од 34.3%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во јуни 2019 година, во однос на јуни 2018 година, изнесува 97.3. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во јуни 2019 година, во однос на јуни 2018 година, бележи пораст од 5.2%, во секторот Преработувачка индустрија бележи …

Повеќе »

ГЕС ќе овозможи обмислени градски енергетски политики и одговорен пристап кон енергетската ефикасност

На денешната владина седница  се донесе одлука на Град Скопје да му се даде на трајно користење, топловодната мрежа, со која ќе управува новоформираното претпријатие за дистрибуција на топлинска енергија и гас, Градски Енергетски Системи (ГЕС). Градот Скопје преку АД ГЕС-СКОПЈЕ ќе спроведува мерки за намалување на аерозагадувањето во градот …

Повеќе »

Мега популарните “Minions” ќе се аплицираат на Стоби Флипс за пазарот во Велика Британија

Мега популарните “Minions” ќе се аплицираат на Стоби Флипс со вкус на сирење што ќе се најде во маркетите во Велика Британија до крајот на септември 2019-та година. „Витаминка“ се стекна со право на користење на ликовите “Minions” за производство на продукти од сопствената производна програма. Станува збор за бренд …

Повеќе »

Сите три модели на iPhone во 2020 година ќе поддржуваат 5G

Во јуни, реномираниот аналитичар Мин-Чи Кво рече дека „Епл“ ќе опреми со 5G поддршка два од моделите на iPhone наменети да бидат објавени следната година. Тој сега ја ажурира неговата прогноза, велејќи дека сите три ќе поддржуваат мрежи од следната генерација, објавија светските медиуми. Неговиот коментар доаѓа неколку дена откако …

Повеќе »

КСС порачува: “Владата да се откаже од идејата за трансфер од јавен во приватен сектор”

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија веќе подолго време излегува со своето барање, кое беше многупати јавно искажано,  Владата  и Министерството за информатичко општество и администрација да се откажат од идејата за трансфер од јавен во приватен сектор, бидејќи идејата воопшто не е издржана, а уште потешко е да се …

Повеќе »

„Алкалоид“ со раст на консолидираниот извоз од 21%, раст на консолидираната нето добивка од 22%, инвестиции во износ од 422 милиони денари и 80 нови вработувања во периодот јануари – јуни 2019-та

„Алкалоид АД“ Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот јануари – јуни 2019 година, покажуваат неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран Биланс на успех. Според единечниот Биланс на успех, во периодот јануари – јуни, продажбите достигнуваат 4.138.296.380 денари, што е за 13% повеќе во споредба со истиот период од минатата година. …

Повеќе »