Breaking News

ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Почина ко-основачот на Интел, Гордон Мур

Гордон Мур, ко-основачот на Интел, производител на полупроводници, почина вчера на 95-годишна возраст, објави неговата поранешна компанија. Интел процесорите се наоѓаат во 70 отсто од персоналните компјутери во светот. Мур, доктор по хемија, ја основаше НМ Електроникс во 1968 година заедно со физичарот Роберт Нојс, познат како „градоначалникот на Силициумската …

Повеќе »

РЕС ОДБЕЛЕЖУВА ЕДНА ГОДИНА ПОСТОЕЊЕ- КОМПАНИЈАТА ДОНЕСЕ НАЈПОВОЛНО СНАБДУВАЊЕ СО ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ВО ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА

Фирмата за трговија со електрична енергија РЕС одбележа една година постоење и за тој период се позиционира како лидер во снабдувањето со електрична енергија на слободниот пазар. РЕС моментално ја формира најголемата балансна група кај нас, со 270 компании од приватниот сектор кои ги снабдува и годишна потрошувачка од 250 …

Повеќе »

УСЈЕ се приклучи на глобалната иницијатива „Час на планетата земја 2023“

Повеќе од една деценија, Цементарница УСЈЕ е дел од глобалната иницијатива „Часот на планетата земја“. Во сабота, 25 март 2023 година, од 20:30 часот до 21:30 часот, УСЈЕ ќе ги исклучи мелниците за цемент од електрично напојување, со што ќе заштеди 3 MWh електрична енергија. На тој начин УСЈЕ директно …

Повеќе »

Продолжува субвенционирањето на организиран странски туристички промет

Пред македонскиот туристички сектор тимот на вработени во АППТ-Струга, Комисијата за субвенционирање на странски организиран туристички промет денес ги презентираа можностите за субвенционирање. Освен за начинот, видот и висина на субвенциите се одговараше на прашања за најчестите пропусти при доставување на потребната документација и поднесени барања. Директорот на АППТ д-р …

Повеќе »

Органскиот отпад од лозјата наместо да се гори може да се користи за повеќе намени, промовирана машина за балирање на отпад од лозови насади

Органскиот отпад од лозјата наместо да се гори може да се користи за повеќе намени, во Неготино денеска беше презентирана машина за балирање на отпад од лозови насади. Во присуство на министерот за локална самоуправа Ристо Пенов, беа промовирани досегашните резултати од проектот „Развој на систем за управување со органски …

Повеќе »

Неделен извештај за измерени средно-дневни вредности на емисии од главните емисиони точки во Цементарница УСЈЕ

Емисиите од работата на Цементарница УСЈЕ постојано се под граничните вредности определени со Закон Од 2007 година, емисиите на Цементарница УСЈЕ  се мониторираат 24 часа, 365 дена во годината од страна на независен, автоматски систем за мониторинг (вкупна прашина, SO2 и NOx), кои се контролирани од страна на надлежните органи. …

Повеќе »

Кој губи од непродавањето на зградата на Еуростандард банка?

Кој губи од непродавањето на зградата на Еуростандард банка? Губат сите! Штедачи, доверители, граѓаните, државата. Губи од вредност и самиот објектот, кој веќе две години не се одржува и кој е во опасност да пропадне и да загуби уште повеќе од својата сегашна вредност. Дали повторно ќе треба да чекаме …

Повеќе »

Грчката Влада продолжува со субвенционирање на сметките за струја

Со 24,4 милиони евра, грчката Влада и во месец април ќе продолжи со субвенциите на сметките за струја за домаќинствата и земјоделците, соопшти утрово министерот за животна средина и енергетика на Грција Костас Скрекас. Субвенцијата, како за домаќинствата, така и за земјоделците е 15 евра за мегават час, а министерот …

Повеќе »

Формирана нова Комора на сметководители, финансиери и даночни обврзници

24.03.2023, Скопје- Унапредување на деловното окружување за развој на сметководствено-финансиската и професијата на даночните советници, преку промоција, подигнување на професионалните стандарди и соодветно адресирање на предизвиците е фокусот на активностите на новата Комора на сметководители, финансиери и даночни обврзници која е регистрирана и е дел од Сојузот на стопански комори. …

Повеќе »

Зошто myWorld се смета за најдобра лојална програма во светот?

myWorld International е компанијата која стои зад најуспешната лојална програма, и обезбедува бенефити за купувачите и трговските партнери во над 50 земји во светот. Ваквата глобална позиционираност,  myWorld ја постигнува со атрактивноста на бенефитите кои ги добиваат потрошувачите и трговците, постојаните иновации и нови технологии кои го прават купувањето вистинско …

Повеќе »