ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Новиот премин со Грција ќе ја подобри економијата на заедничкиот пограничен регион

На вчерашната седница беше прифатена информацијата за доставен предлог меморандум за реализација на заеднички интегрирана интервенција во пограничниот регион помеѓу Република Грција и Република Македонија, односно за отворање на граничниот премин „Маркова нога“. Владата на Република Македонија го овласти министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу, пред претстојната средба на Заедничкиот …

Повеќе »

Најтрофејниот македонски кошаркарски клуб, КК Работнички, утре организира хуманитарен кошаркарски натпревар

Најтрофејниот македонски кошаркарски клуб, КК Работнички, утре (среда; 7.11.2018), во 18 часот организира хуманитарен кошаркарски натпревар на сегашниот тим со ветераните на клубот. Перо Антиќ, Ѓорѓи Чековски, Ристе Стефанов, Тодор Гечевски, Тони Симиќ, Димитар Мираковски, Перо Блажевски и останатите сегашни и поранешни кошаркари на КК Работнички ќе бидат дел од …

Повеќе »

Масовен откуп на индустриското јаболко во Македонија

По еден месец од воведувањето на новата интервентна субвенција за производителите на јаболка, е откупена една третина од индустриското јаболко. Министерството за земјоделството, шумарство и водостопанство, изминатиот период презема серија мерки за развој на овоштарството, вклучително и за производството на јаболка. Со цел производителите на јаболка да имаат рентабилно производство, …

Повеќе »

Приоритетите на СДСМ: Повисок данок за најбогатите и намалување на данокот на сиромашните

Враќањето на парите назад кај граѓаните беше врвен приоритет на СДСМ. Впрочем поголем дел од кампањата се однесуваше токму на тоа. „На секој граѓанин враќаме по 15% од платениот ДДВ од фискалните сметки. Така ќе се зголемуваат приходите на граѓаните, а од друга страна ќе се инсистира на издавање фискални …

Повеќе »

Република Македонија најмногу тргувала со Германија, Грција, Велика Британија, Србија, и Бугарија

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-септември 2018 година, изнесува 260 222 843 илјади денари и бележи пораст од 14.7% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануарисептември 2018 година, …

Повеќе »

Доделени сертификатите на 10 кандидати што ја завршија обуката за оџачари

Во средното училиште на Град Скопје „Здравко Цветковски“ денеска беа доделени сертификатите на 10 кандидати што ја завршија обуката за оџачари во првата група од наставата што ја организираше Град Скопје. Доделувањето на сертификатите на новите оџачари беше дел од одбележувањето на патрониот празник на СУГС „Здравко Цветковски“, под мотото …

Повеќе »

Цените на угостителските услуги зголемени за 3.0 % на годишно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во октомври 2018 година, во споредба со септември 2018 година, остана на исто ниво. Индексот на цените на угостителските услуги во октомври 2018 година, во однос на истиот месец од претходната година, е зголемен за 3.0 %. …

Повеќе »

Учиме од најдобрите на Skopje Design Week 2018

Во Скопје од 21. до 25.ноември 2018 се одржува осмиот Skopje Design Week во соработка со Делегацијата на германското стопанство во Македонија. Оваа година земја во фокус е Германија. Германија, моторот на Европа во индустриски развој, производство, извози земја број 1 во светот во организирање на интернационални саеми и поврзување …

Повеќе »

Ова е најголемата кампања која го промовира домашниот туризам

 Компанијата која е позната како двигател на е-трговијата во земјава Grouper.mk ја привршува најголемата кампања насочена кон промоција на домашниот туризам наречена Дестинација: Македонија.  Кампањата која се реализира четврта година по ред, нуди огромен избор на локални патувања, искуства и специјалитети по неверојатно ниски цени, а на корисниците им докажува …

Повеќе »