ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Лани се граделе 2 665 објекти, а завршени се 3 235 станови

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2021 година, деловните субјекти кои се занимаваат со градежна дејност извршиле градежни работи во вредност од 32 470 968 илјади денари. Од нив, 13 004 936 илјади денари се за објекти во индивидуална сопственост. Во текот на 2021 година се градени вкупно …

Повеќе »

Дивизијата за управувани услуги на Сеавус достигнува бројка од 250 вработени

Дивизијата за управувани услуги на Сеавус само што го доби својот 250-ти вработен. Ова е огромно достигнување за дивизијата во која работат луѓе од 15 различни националности и од 17 различни градови во светот. Всушност, во последниве неколку месеци, истата порасна за дури 65 вработени, од кои десетмина доаѓаат од …

Повеќе »

Социјалното претприемништво можност најранливите да се интегрираат на пазарот на труд

Секоја држава треба да развие социјална економија односно социјално претприемништво преку кое ќе ги интегрира ранливите категории и ќе ги направи активни придонесувачи, а не само примачи на социјална помош, истакнаа учесниците на денешната Конференција наменета за промоција на социјалното претпримништво пред приватниот сектор. -Државата треба да ги интегрира лицата …

Повеќе »

ССМ бара пратениците да го прифатат амандманот за зголемување на платите

ССМ потсетува дека до сите координатори на пратенички групи во Собранието достави предлог амандман кој значи да се зголеми основната нето плата на вработените во органите на државната и на локалната власт и други државни органи основани согласно со Уставот и со закон и – институциите кои вршат дејности од …

Повеќе »

Иновативната тутунска алтернатива IQOS две години присутна во Македонија

Иновативниот уред IQOS кој претставува помалку штетна алтернатива во однос на цигарите, веќе две години е присутен и на македонскиот пазар. Со појавата на овој електронски уред, возрасните пушачи кои не сакаат да се откажат од цигарите добија можност да се приклучат на големото семејство од над 21 милиони луѓе …

Повеќе »

H&M ВЛЕГУВА ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

H&M Hennes & Mauritz AB (H&M) меѓународниот ланец на продавници, познат по одржлива мода и квалитет по најдобра цена, е подготвен да ја отвори својата прва продавница во Скопје, Северна Македонија ова лето 2022 година. Долгоочекуваното отворање на продавница од 2.300 m² ќе биде во популарната шопинг дестинација East Gate …

Повеќе »

Дигиталната култура во банкарството ги топи редовите на шалтерите

Користењето електронски услуги за плаќање сметки или аплицирање за кредити од вашиот мобилен уред, денес, се многу едноставни услуги, обезбедени без посета на давателот на услугата. Може да израснете во инвеститор едноставно со давање неколку информации кога аплицирате за заем. Одлуката ја носат со помош на анализи од паметни системи. …

Повеќе »

49 ПРЕТПРИЕМАЧИ ОД ГОЛЕМИ, СРЕДНИ И МАЛИ КОМПАНИИ ГИ ЗАВРШИЈА ШКОЛИТЕ ЗА БИЗНИС ЛИДЕРИ И РАЗВОЈ НА МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ

Во Стопанската комора на Северна Македонија од минатата година е формиран Советот за високо образование и стратешки истражувања заради зголемување на вештините и знаењата на менаџерите од повеќе нивоа на сите компании. Во рамките на овој Совет развиени беа две Програми. Првата програма за бизнис лидери која има за цел …

Повеќе »

Средба за соработка во туризмот помеѓу Северна Македонија и Турција

Под покровителство на Стопанската комора на Македонија и Турција МАТТО и збратимената Стопанскa и индустриска комора на Фетије, ФТСО денеска во Скопје ќе се одржи работна средба за соработка во областа на туризмот помеѓу Република Северна Македонија и Фетије, Република Турција. Работилницата, според организаторите, е во рамките на предвидените заеднички …

Повеќе »