ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Лидерот на Србите во Македонија, Стоиљковиќ: За македонски концепт зборуваат оние кои се откажаа од името на сопствениот, македонскиот народ и државата

Facebook статус на Иван Стоиљковиќ, претседател на партијата ана Србите во МАкедонија: “МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ”, за што станува збор? Во последно време мошне често во јавноста слушаме за некаков “македонски концепт” и ништо не би било чудно да постои таков концепт заснован на реалните потреби на народот и државата, но бидејки …

Повеќе »

Владата го усвои предлог – Законот за престанување на важноста на Законот за трговија на зелени пазари

На вчерашната седница Владата на Република Северна Македонија го усвои предлог – Законот за престанување на важноста на Законот за трговија на зелени пазари. Потребата за донесување на овој закон со кој престанува да важи Законот за трговија на зелените пазари е предизвикана од неисполнувањето на очекувањата утврдени во одредбите …

Повеќе »

Три години од смртта на Есма Реџепова – кралицата на Ромската музика во светски рамки !

Есма Реџепова била родена на 8 август 1943 – Скопје, а починала 11 декември 2016. Таа беше позната македонска пејачка и хуманитарка. Нарекувана е Кралица на Ромската музика во светски рамки. Во 2013 г. ја доби престижната титула Национален уметник на Република Македонија. Есма е најмаркантното музичко име на македонската, …

Повеќе »

Пакомак го отвори конкурсот „Создавај уметност, а не ѓубре“

Уметноста може да се создаде било каде, било како и од било што, доколку оставите креативноста да ги направи првите чекори. Пакомак ве повикува да го направите токму тоа: преку мотото „Создавај уметност, а не ѓубре“, компанијата за справување со амбалажен отпад го отвора конкурсот „Trash for Art 2019“, на …

Повеќе »

Ова е најскапиот клуч за автомобил во светот (Видео)

Скап автомобил исто така треба да има скап клуч. Очигледно тоа е како што мислеа во накит компанијата Awain и го претставија ексклузивниот додаток Фантом. Awain Phantom е најскапиот клуч за автомобили во светот. Чини колку што е нов суперавтомобилот – 500.000 евра. Еден поглед е доволен за да се …

Повеќе »

Алтернативниот театарски перформанс АКТЕР ЧОВЕК продолжува со својот алтернативен пат

Алтернативниот театарски перформанс АКТЕР ЧОВЕК кој веќе една година е активен во Скопје, продолжува со својот алтернативен пат. Гостува во градовите низ државата, одигран на неколку значајни фестивали и манифестации. Беше дел од фестивалот на камерна драма “Ристо Шишков” каде ја зема наградата на НЕТА за Истражување на тајните на …

Повеќе »

Министерството за труд и социјална политики ги повикува компаниите да ги почитуваат законите и да исплаќаат К-15 на работниците

Министерството за труд и социјална политики ги повикува компаниите да ги почитуваат обврските утврдени со Закон и со Колективен договор меѓу кои е и исплатата на К-15 до крајот на годината. Исплатата на регресот за годишен одмор (К-15) е право коешто е утврдено со Спогодба за изменување и дополнување на …

Повеќе »

Милчо Манчевски во жири со Изабел Ипер и Абел Ферара на Филмскиот фестивал во Кина

Најтрофејниот македонски режисер Милчо Манчевски изминатава недела беше во жирито на Интернационалниот филмски фестивал во Хаинан, Кина, заедно со француската филмска ѕвезда Изабел Ипер и култниот американски режисер Абел Ферара. Ипер беше на чело на 7-членото жири со врвни светски филмски професионалци на фестивалот кој се одржува на кинескиот туристички …

Повеќе »

Книжевни настапи на Стефан Марковски во Љубљана

Македонскиот писател и поет Стефан Марковски деновиве имаше поетски настапи, предавање, читања и претставување на избор од младата македонска поезија во Словенија, во градовите Љубљана и Крањ во склоп на манифестацијата Прешерново оро посветена на големиот словенечки романтичарски поет Франце Прешерн (Врба, 3 декември 1800 – Крањ, 8 февруари 1849). …

Повеќе »