ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Наоди од анализата за обезбедување кадар за потребите на компаниите

Стопанската комора на Северна Македонија денеска ќе ги соопшти наодите од анализата за потребата од работна сила за обезбедување кадар за потребите на компаниите. На прес-конференцијата ќе присуствува професорката Благица Новковска, национален експерт за проценка и анализи на пазарот на труд и образованието. мч/бак/ Скопје, 12 април 2021 (МИА)

Повеќе »

Независната угостителска комора започнува со издавање на сертификати и печати за “ЧИСТО И БЕЗБЕДНО”

НЕЗАВИСНАТА УГОСТИТЕЛСКА КОМОРА Е ПРВАТА КОМОРА КОЈА МИНАТАТА НЕДЕЛА ГО ПОТПИША МЕМОРАНДУМОТ ЗА СОРАБОТКА ВО ОБЛАСТА НА ТУРИЗМОТ СО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЕКОНОМИЈА ЗА ДОБИВАЊЕ ОВЛАСТУВАЊЕ НА ИЗДАВАЊЕ НА СЕРТИФИКАТИ “SAFE TRAVELS”. ПО ПРИМЕРОТ НА ЕВРОПСКИТЕ И СОСЕДНИТЕ БАЛКАНСКИ ЗЕМЈИ, А СО ЦЕЛ ДА ИЗЛЕЗЕМЕ ПОБРЗО ВО ПРЕСРЕТ НА ПОТРЕБИТЕ И …

Повеќе »

Над 6 000 текстилни работници во земјава минатата недела се испратени дома, на колективен одмор

Над 6 000 текстилни работници во земјава минатата недела се испратени дома, на колективен одмор, кој ќе им трае две недели. Бизнис секторот оваа одлука, која силно одекна во текстилните градови Штип, Прилеп и Кочани ја образложија, со тоа дека немаат ниту нови нарачки од странските партнери, ниту пак државна …

Повеќе »

Акции за пошумување реализираа жители од кочанската населба Усова Чешма и вработени во компанијата „Амфенол Технолоџи Македонија”

Жители од населбата Усова Чешма во Кочани, како и вработени во компанијата „Амфенол Технолоџи Македонија” реализираа две одделни акции за пошумување, при што засадија над 1 300 багремови стебла. Еко-акцијата во Усова Чешма се спроведе на новоизградената улица „Мишо Арсов”, каде граѓаните се самоорганизираа во набавката на 300 садници и …

Повеќе »

Текстилниот сектор пред колапс, доколку не се донесе петтиот пакет мерки

Над 6 000 текстилни работници во земјава минатата недела се испратени дома, на колективен одмор, кој ќе им трае две недели. Бизнис секторот оваа одлука, која силно одекна во текстилните градови Штип, Прилеп и Кочани ја образложија, со тоа дека немаат ниту нови нарачки од странските партнери, ниту пак државна …

Повеќе »

„Алибаба” казнета со 2,8 милијарди долари поради монополско работење

Кинескиот трговски гигант Алибаба е казнет со 2,8 милијарди долари поради монополска активност. Кинеските власти ја засилуваат контролата над технолошките компании, затоа што кинеското политичко раководство е загрижено за доминацијата на најголемите онлајн компании кои се шират на финансискиот пазар, и во сферата на медицинските услуги и во другите витални …

Повеќе »

КСС излегува на протест поради незадоволност од актуелната ситуација во државата во однос на работничките права

Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС) најавува предупредувачки протест на 15 април незадоволна од актуелната ситуација во државата во однос на работничките права. Одлуката за протестот е донесена на највисокиот орган на синдикатот на 7 април. Протестот ќе почне од булеварот Гоце Делчев спроти Македонска телевизија, преку Собранието, a ќе заврши …

Повеќе »

Арсовски: Хонорарците се граѓаните на РСМ и нив не ги штити Законот за работни односи

Хонорарците се граѓаните на РСМ и нив не ги штити Законот за работни односи, а во ова политизирано општество овие луѓе се потенцијална мета затоа што во минатото сме имале такви искуства за понатаму да се линчуваат од разни центри и ботови, рече портпаролот на Владата Душко Арсовски во емисијата …

Повеќе »

За угостителите во Охрид мерката за забрана за работа со гости значи дополнително оптоварување

Забраната за посета на угостителските објекти во Охрид ги натера граѓаните и малубројните гости во градот сончевото време да го користат за прошетки по кејот на езерото и во некои од парковите и излетничките места. За угостителите мерката за забрана за работа со гости значи дополнително оптоварување, но се обидуваат …

Повеќе »