ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Хрватската компанија ја победи короната и го зголеми извозот со „вработување“ на вработени

Хрватската компанија City Connect, преку иницијативата „Конектифе“, покажа дека не е сè црно, дури и во ерата на пандемијата на вирусот корона, ако на бизнисот им се пристапува одговорно, систематски и иновативно. Употребата на искуство и знаење за управување со услуги и продажба на далечина во ерата на вирусот корона …

Повеќе »

Јаневски: Регионална соработка е неопходна за да се спаси туризмот

Во моментов регионот може да се спаси само доколку сите држави од западен Балкан се држат заедно и настапуваат синхронизирано, на денешната средба се согласија директорот на АППТ Љупчо Јаневски и НЕ Марија Петровиќ, Амбасадор на Република Црна Гора во РСМ. На средбата се актуелизираше идеата за соработка на земјите …

Повеќе »

Управниот суд ја објави пресудата за рудникот „Иловица”

Управниот суд денеска на својата веб страна ја објави пресудата за рудникот „Иловица”. – Поради покажаниот голем интерес на медиумите, а со цел објективно информирање на јавноста  во врска со поднесената тужба од тужителот Друштво за производство, промет и услуги „Еуромакс Рисоурсес” ДОО Скопје изјавена против решението на Државната комисија …

Повеќе »

Метанот – решение за автобуси и тешки дизел-возила

Производителите на метански уреди за возила нудат конвертирање на дизел-возилата со што се овозможува нивен погон на смеша од дизел и метан. На тој начин дизел-возилата стануваат значително поекономични и, што е уште поважно, поеколошки. Според производителите со инсталирање на DDF систем дизел + метан на конвенционално дизел-возило се добива …

Повеќе »

Евент индустријата бара од власта средба за мерки за дејноста во услови на пандемија

Асоцијацијата на Евент индустријата, бараат итна средба со преставниците на Владата за изнаоѓање на квалитетно и одржливо решение, бидејќи како што велат се оневозможени да ја обавуваат својата основна дејност и да оставруваат приходи од 28 февруари кога се донесе препорака за неодржување на јавни собири, а подоцна и со …

Повеќе »

ЈП „Водовод и канализација” Скопје во април има 22.139 интервенции

Екипите на ЈП „Водовод и канализација” Скопје во текот на минатиот месец вкупно реализирале 22.139 оперативни активности при што секторот Водовод извршил 1.160, а секторот Канализација 20.979 интервенции. Како што информираат од Јавното претпријатие, во Дежурно-информативниот центар биле пријавени и реализирани 1.548 интервенции, а Секторот за санитарна контрола извршил 1.722 …

Повеќе »

„Стоби“ заедно со својот кинески партнер со донација во борбата против коронавирусот

Пријателите се познаваат на маката. Потврда на ваквите зборови е донацијата од 32.000 заштитни маски испратена до винаријата „Стоби“ од страна на  долгогодишниот деловен партнер од Кина. Пораката на партнерите од Кина е јасна, тие се изборија со коронавирусот, а истото им го посакуваат и на своите партнери и пријатели …

Повеќе »

Убер го намалува бројот на патници на три, возачите треба да направат селфи

Убер денеска претстави нови мерки за безбедност за „новите нормални околности”, како на пример носење заштитни маски, кои се задолжителни за возачите и патниците низ целиот свет. Компанијата од понеделник ќе побара од возачите и од секој што го користи овој вид на превоз со возач во САД, Канада, Мексико, …

Повеќе »

СДСМ: 738 компании ја искористија помошта преку кредитната линија „Ковид 1″

Владата предводена од СДСМ покрај грижата за здравјето на граѓаните дава реална поддршка за граѓаните и компаниите кои се економски погодени од кризата. Во таа насока е преземањето на  навремени и ефикасни мерки со цел побрзо справување со негативните економски последици. Потврда за тоа е и целосната  реализација на првата бескаматна линија кредити за поддршка на микро, малите и …

Повеќе »