ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Бројот на туристите во август 2019 година е зголемен за 2.2 %, а бројот на ноќевањата за 2.6 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во август 2019 година изнесува 216 321, а бројот на ноќевањата изнесува 904 740. Бројот на туристите во август 2019 година, во однос на август 2018 година, е зголемен за 2.2 %, а бројот на ноќевањата е зголемен за 2.6 …

Повеќе »

Младите учесници на филмскиот фестивал „Џифони“ едуцирани за правилна употреба на новите садовите за отпад

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје денеска одржа еко-предавање пред 150 средношколци, учесници на Меѓународниот филмски фестивал за млади – „Џифони“ што во периодот 12-17 октомври се одржува во Младинскиот културен центар во Скопје. Средношколците се запознаа со работата и активностите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје и беа едуцирани на кој начин правилно се …

Повеќе »

IQOSот излезе на пазарот во САД со дозвола од Управата за храна и лекови

Филип Морис објави дека IQOS, електронскиот уред кој го загрева тутунот  е лансиран за продажба во Соединетите Американски Држави. Филип Морис го воведе IQOS на американскиот пазар преку ексклузивен договор за лиценца со Алтриа Груп, убеден дека Алтриа ја има потребната експертиза за пазарот и инфраструктура да обезбеди успешно лансирање. …

Повеќе »

Одржани 2 инфо дена во склоп на едукативната кампања за ИПАРД Програмата 2014 – 2020

Минатата недела во општините Сопиште и Петровец се одржаа 2 инфо дена во склоп на едукативната кампања за ИПАРД Програмата 2014 – 2020. Голем број на лица беа заинтересирани за мерките, посебно за мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на бизниси“. Повикот за оваа мерка беше објавен на 4-ти …

Повеќе »

На 18 и 19 октомври ќе се одржи првиот „SLOW FOOD салон“

Под мотото „Храната е движење“ на 18 и 19 октомври во хотел „Александар палас“, Скопје ќе се одржи првиот „SLOW FOOD салон“. Храната е енергија која секојдневно му е потребна на нашето тело. Таа е уживање на трпезата, култура што ги зближува луѓето. Во ерата на глобалната трговија храната е …

Повеќе »

Здружението Служба за спасување и помош ,,Спасител“ од Крива Паланка рализираше акитвност

Здружението Служба за спасување и помош ,,Спасител“ од Крива Паланка на ден 13.10.2019 г. на Калин Камен рализираше акитвност -презентација на тема орјентација на земјиште и практично укажување на прва помош на повреден. Оваа активност на здружението  е дел од опроектот ,,Биди свој“кој здружението го рализира со помош на финаниските …

Повеќе »

Концерт на Филхармонија со дела од Дебиси, Копланд и Коларовски

Филхармонија в четврток (17 октомври) во 20 часот ќе одржи концерт насловен „Ќе се разбудам ли пак“ на кој ќе прозвучат дела од Дебиси, Копланд и Коларовски. Насловот е извлечен од истоимениот вокален циклус на Гоце Коларовски (1959-2006), чија „Симфонија“ ќе биде дел од програмата на овој концерт. Со нејзината …

Повеќе »

Top 10 премиум проекти на Лимак!

Една од најголемите градежни компании во светот Лимак, го гради во Скопје мултифункционалниот комплекс Diamond of Skopje. Слободно можеме да кажеме дека во нашата историја досега не сме имале толку голема и релевантна градежна компанија која инвестира во нашата земја и главен град Скопје. Со приближно 70,000 вработени и дејност …

Повеќе »

Нова збирка книжевни критики и есеи „Заветни поуки“ од Васил Тоциновски

Деновиве во издание на „Академски печат“ од Скопје беше издадена збирката книжевни критики и есеи „Заветни поуки“ од проф. д-р Васил Тоциновски. Книгата содржи 70-на книжевни осврти, обраќања и говори кон поетски и прозни остварувања од македонски и балкански автори од повеќе генерации: Стефан Марковски, Горјан Петревски, Тамара Арсовска, Вера …

Повеќе »