ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Инфософт Групацијата со силна поддршка во реконструирање на областите погодени од земјотресот во склоп на иницијативата Солидарна Албанија

           Силниот земјотрес кој што ја потресе Албанија на 26.11.2019, предизвика огромна штета. Сочувствувајќи со сите семејства кои директно се потресени од овој земјотрес, со оние кои што ги изгубија своите најмили и оние кои претрпеа огромни материјални штети, Групацијата Инфософт која оперира на повеќе пазари …

Повеќе »

Колку и каде има најмногу слободни работни места во нашата држава?!

Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2019 година, стапката на слободни работни места изнесува 1.51 %. Највисока стапка на слободни работни места има секторот Л – Административни и помошни услужни дејности 3.43 %, додека најмала е стапката во секторот Г – Снабдување со електрична енергија, …

Повеќе »

Во чекор со времето: Решение на иднината за здрави зглобови на современиот потрошувач

Неодамнешните сознанија откриваат дека пазарот на колаген се шири, создавајќи возбудливи можности за производителите на додатоци во исхраната да иновираат во заедничкиот здравствен сектор. ЗДРАВИ ЗГЛОБОВИ И МОБИЛНОСТ: ЕВОЛУТИВЕН ПАЗАР Здравјето на зглобовите денес е главна проблематика во јавното здравје низ целиот свет, главно заради стареењето на популацијата. Возраста може значително да влијае …

Повеќе »

Пивара Скопје освои највисоки награди од Министерството за економија за проектите за едукација на младите и за етичко управување

  Пивара Скопје освои значајни награди за најдобри општествено одговорни практики што ги доделуваат Министерството за економија и Националното координативно тело за општествена одговорност. Во категоријата „Вложување во заедницата“ Пивара Скопје ја освои највисоката награда – Статуетка за најдобра општествено одговорна практика за 2019-та година, за реализација на долгорочниот проект …

Повеќе »

Впуштете се во „ШОПИНГ ТУРА“ со Cashback World: Преку играње на онлајн видео предизвик до Samsung Galaxy таблет!

Да признаеме, играњето онлајн видео предизвици на сите ни е забавно и многу често се „фаќаме“ себеси како сме поминале часови играјќи ја нашата омилена игра. Но, започнувајќи од денес играњето онлајн видео предизвици, не само што станува поинтересно, туку и исплатливо, благодарение на Cashback World. #ШопингТура се нарекува новиот …

Повеќе »

Хуманитарна помош со млеко и прехранбени производи од Македонија за Драч

Од Црвениот крст на Град Скопје се подготвува конвој со хуманитарна помош наменета за граѓаните на Драч. Помошта се состои од прехранбени производи како Битолско млеко и други млечни производи потребни за граѓаните. Иницијативите за вклучување во акцијата на црвениот крст доаѓаат од секаде, компании од сите градови во државата …

Повеќе »

9 декември неработен ден за сите граѓани во нашата држава

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), 8 декември 2019 година (недела), односно 9 декември 2019 година (понеделник), ‘’Св. Климент Охридски”, е неработен ден за сите граѓани на Република Северна Македонија. Свети Климент Охридски е …

Повеќе »

Европските фондови и програми за економски развој главна тема на “Национален бизнис форум – Скопје 2019”

“Национален бизнис форум – Скопје 2019”, ги кани сите заинтересирани да земат учество за темата: “Европски фондови и програми за економски развој на Република Северна Македонија”. Настанот се организира од Здружението Обединети Бизнис Клубови (ОБК), со специјална поддршка на Европската Алијанса на Mалиот и Средниот Бизнис (Брисел), за чие отварање …

Повеќе »

Каде има намалување на прометот во трговијата на мало?

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во октомври 2019 година, во споредба со октомври 2018 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групите: Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун (номинално за 7.4 %, а реално за 5.9 …

Повеќе »