ПРЕТПРИЕМНИШТВО

„Бритиш ервејс“ нуди уреди за виртуелна реалност за своите патници

Патниците од прва класа „Бритиш ервејс“ наскоро ќе можат да гледаат филмови преку уредите за виртуелна реалност. Авиокомпанијата ќе ги тестира избраните меѓународни правци за летови подолги од осум часа. Уредите ќе понудат дводимензионални, тродимензионални и 360-степени содржина. Покрај тоа, патниците ќе можат да избираат програми за терапија со медитација …

Повеќе »

Регионална премиера на анимацијата ЕДНА на Вук Митевски во Сараево

Сестри и Брат Митевски продукција на најреномираниот регионален филмски фестивал Сараевскиот, оваа година ќе бидат видно застапени речиси во сите програми. Најзначајно, во официјалната натпреварувачка конкуренција за кратки и анимирани филмови својата регионална премиера ќе ја има анимацијата ЕДНА на Вук Митевски. Да потсетиме ЕДНА веќе беше наградена на фестивалот …

Повеќе »

Објавена книгата „Потенцијалите на жанрот крими-драма преку сценариото за игран филм Се викам Слобода“ од Стефан Марковски

Во издание на ЈОУ градска библиотека „Гоце Делчев“ од Гевгелија деновиве излезе од печат теориското дело „Потенцијалите на жанрот крими-драма преку сценариото за игран филм Се викам Слобода“ од Стефан Марковски. Делото е магистерски труд на авторот одбранет на Катедрата за филмско и ТВ сценарио при Факултетот за драмски уметности …

Повеќе »

Бугати го покажа својот најмоќен суперавтомобил

Centodieci е најновиот суперавтомобил од францускиот производител, создаден за да ја одбележи 110-годишнината на Bugatti. За разлика од 18,7 милиони американски долари на „Воит Воир“ на Бугати, овој модел е изграден за брзина. Компанијата произведе само 10 парчиња на Centodieci, кои имаат Bugatti 8,0-литарски W16 мотор. Производителот додаде дополнителен внес …

Повеќе »

Коста Ивановски, CFA назначен за нов член на Управниот одбор на Сава пензиско друштво АД Скопје

Според последните промени во органите на управување на Сава пензиско друштво АД Скопје, Коста Ивановски, CFA е назначен за нов член на Управниот одбор. Тој е дел од Сава пензиско друштво а.д. Скопје од ноември 2011 година, како Управувач со портфолијата на пензиските фондови, а од декември 2016 година ја …

Повеќе »

Opel ќе ја покаже автомобилската иднина на меѓународниот саем ИАА во Франкфурт

Со светските премиери на годинашниот меѓународен саем ИАА во Франкфурт (новинарски денови: 10-11 септември; отворени денови за јавноста: 12-22 септември) Opel ќе ја покаже автомобилската иднина која е богата со разновидност. ИАА е местото каде што новите Opel Corsa, Grandland X Hybrid и новата Opel Astra ќе го имаат своето …

Повеќе »

Во јуни 2019 година се издадени 202 одобренија за градење

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јуни 2019 година се издадени 202 одобренија за градење, што е за 1.5 % помалку во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 2 269 468 илјади денари, што е за 23.0 …

Повеќе »

Oткупот и продажбата на земјоделски производи се зголемени за 5.7 % во однос на истиот период од претходната година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2019 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се зголемени за 5.7 % во однос на истиот период од претходната година. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 4.7 %, а кај продажбата на …

Повеќе »

Кошаркарскиот Клуб АЛБЕС во потрага на квалитетни кошаркари за Втора Лига

кошаркаКошаркарскиот клуб АЛБЕС, кој како новоформиран клуб успеал да ги надминува финансиските проблеми со кои се соочуваше, сега и официјално ја достави својата апликација да биде дел од Втората македонска кошаркарска лига. Имињата на оние што го презедоа спонзорството на клубот ќе бидат објавени во наредните денови, откако ќе се …

Повеќе »