ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Вкупно 2 901 апликација за набавка на трактор, изградба на силоси, мандри, опрема за производство на тутун и „рурална жена”

Зголемен интерес кај земјоделците бележат последните пет јавни повици кои беа распишани од Програмата за рурален развој за 2022 година, преку кои се овозможи поддршка за набавка на трактор, поддршка за изградба на силоси, изградба на мандри, поддршка за набавка на опрема за производство на тутун и грантот за рурална …

Повеќе »

Зголемен фокус на АППТ за промоција на македонските туристички атракции и дестинации

Во периодов што следи, односно летнава сезона е одлична можност Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот да ја зајакне промоцијата на туристичките капацитети и можности на Македонија, водејќи се од заложбите и програмските активности, а кои ќе донесат бенефит во секој туристички регион во нашата земја. Една од алатките …

Повеќе »

Угостителските услуги во мај поскапеле за 9,7 отсто на годишно ниво

Цените на угостителските услуги во мај во споредба со април годинава се зголемени за 0,2 отсто, а споредено со мај лани за 9,7 отсто, објави денеска Државниот завод за статистика. Споредено по групи на услуги, зголемување во мај во однос на април годинава е забележано во групите Храна за 0,3 …

Повеќе »

Новите цени се ажурирани! Незапамтени и неоправдани поскапувања кај масло, млеко, брашно, шеќер…

Почитувани следачи на Ценометар.мк Овој викенд беа ажурирани цените на терен и табелата со цени може да ја видите на следниот ЛИНК. Забележано е остро поскапување кај следните производи: Масло за јадење: 20-25 денари! Шеќер: 5 -8 денари Брашно: 6-9 денари Млеко: 6-9 денари Ориз: 5-7 денари Грав: 5-10 денари Пиво: …

Повеќе »

ЈАВИН ПОВИК ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА НА ПРОЦЕСИТЕ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ВО КОМПАНИИТЕ

Комисијата за финансиска поддршка на процесите за дигитализација во компаниите како заедничо работно тело на Стопанската комора на Северна Македонија, Владата на Република Северна Македонија и Хелветас Швајцарска Интеркооперација со Подружница во Скопје распиша Јавин повик за финансиска поддршка на процесите за дигитализација во компаниите. Со финансиска поддршка во одреден …

Повеќе »

На прилепските угостители им недостига персонал и до 40 отсто, бараат решение

Прилепските угостители се соочуваат со недостиг од персонал и до 40 отсто и посочуваат дека моментално ова е најголемиот проблем. Бараат законски измени за да може да ги вклучат и средношколците во ангажирањето на работна сила. Според Јорданчо Момироски, претседател на здружението за угостителство и туризам „Меанџии” од Прилеп разговарано …

Повеќе »

Мал број земјоделци ги осигуруваат посевите, посочуваат на недоречености во полисите и високите премии

Земјоделци од неколку општини во земјава почнаа со пријавување на штетите по силното невреме проследено со град и ветар. Општинските комисии за проценка на штети се формирани на вонредни седници на Советите, а земјоделците треба да ги пријават до нив, по што ќе излезат на терен и треба да проценат …

Повеќе »

Неизвесност за градежниот сектор од поскапените материјали, се бара скалеста промена на договорните цени

Креирање можност во договорите на градежните проекти за скалесто менување на цените согласно инфлаторните движења, според градежните здруженија и комори е излез од состојбата во која се наоѓа градежниот сектор поради поскапувањето на градежните материјали и нестабилноста на цените. Иницијатива за тоа е веќе доставена до Владата и надлежните институции …

Повеќе »

Ќе се контролира дали е реално зголемувањето на цените

Инспекциските служби ќе контролираат дали зголемувањето на цените што се случува изминативе денови е реално или не. Од Владата велат дека одредени компании се однесуваат некоректно и неетички во однос на зголемувањето на цените и дека е нелогично зголемувањето на цените за над 20 отсто. Вицепремиерот за економски прашања Фатмир …

Повеќе »