ПРЕТПРИЕМНИШТВО

190 години од раѓањето на Марко Цепенков – најзначајниот собирач на македонските народни умотворби

Марко Цепенков е роден во Прилеп на 7 ноември 1929 година во сиромашно семејство, кое води потекло од прилепското село Ореовец. Заради тешката материјална состојба, основно образование учел само една година, а потоа продолжил да го учи терзискиот занает. Во периодот 1856-1857 почнал да собира народни умотворби, поттикнат од, како …

Повеќе »

ФИТР: Презентирани девет проекти за намалување на загадувањето поддржани од Фонд за иновации и технолошки развој

Во Фонд за иновации и технолошки развој денеска беа презентирани девет проекти за намалување на загадувањето на воздухот, поддржани преку три различни програми на ФИТР: „О2 Предизвик”, Комерцијализација на иновации како и „Предизвик за млади истражувачи”. На презентацијата учествуваа преставници на домашни мали и средни компании, како и учениците од …

Повеќе »

Започна Интерфуд 2019 во Софија, Витаминка еден од најголемите изложувачи

Започна саемот Интерфуд 2019, Меѓународен специјализиран саем за храна, пијалаци, амбалажи и производствени апарати што секоја година се одржува во Софија. Витаминка, која веќе долги години е присутна на овој пазар, традиционално е дел и од овој саем и е еден од најголемите изложувачи. Во текот на четиридневната манифестација, Витаминка …

Повеќе »

Продолжува експанзијата на IQOS на пазарот во САД

IQOS уредот со несогорлив тутун кој по две години чекање на одобрение од надлежните власти, минатиот месец почна да се продава и на американскиот пазар, за почеток во Атланта, од овој месец е достапен и во Ричмонд. Со ова се потврдуват очекувањата на компанијата Алтриа, со која Филип Морис Интернешнел …

Повеќе »

Дури 84% од родителите се загрижени за онлајн безбедноста на нивното дете, но не одвојуваат време да зборуваат за тоа

Новото глобално истражување на Kaspersky открива предизвици зад ограничените семејни разговори за безбедноста на интернет  Дури 84% од родителите ширум светот се жалеле за безбедноста на нивните деца, според последното истражување нарачано од Касперски и спроведено од компанијата за истражување на пазарот Саванта. Сепак, во просек, родителите поминуваат вкупно 46 …

Повеќе »

Алкалоид АД Скопје со дополнително вложување во Република Србија

Алкалоид АД Скопје континуирано вложува во освојување на поголемо пазарно учество на постојните и нови пазари во странство. За таа цел на 21.10.2019 година изврши дополнително вложување во Алкалоид ДОО Белград, друштво кое е 100% сопственост на Алкалоид АД Скопје, по пат на зголемување на основачкиот влог. Станува збор за …

Повеќе »

Opel Vivaro-e доаѓа во 2020: Успешното LCV ќе се електрифицира

Офанзивата за електрификација од Opel продолжува: од 2020 година, Opel Vivaro ќе се нуди и како чистo електрична верзија на батерија. Клиентите потоа можат да избираат помеѓу две големини на батерија, во зависност од нивните потреби. Новиот Opel Vivaro-e ќе биде достапен со батерија од 50kWh за опсег до 200 …

Повеќе »

Вкупната вредност на извозот на стоки од нашата држава бележи пораст од 13.2 %

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – септември 2019 година, изнесува 294 523 592 илјади денари и бележи пораст од 13.2 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во …

Повеќе »

Цените на угостителските услуги во октомври 2019 година, во споредба со лани останаа на исто ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во октомври 2019 година, во споредба со септември 2019 година, остана на исто ниво. Индексот на цените на угостителските услуги во октомври 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, остана на исто ниво. Кумулативниот …

Повеќе »