ПРЕТПРИЕМНИШТВО

„Ѕвезда плус” за угостителите, канцеларија за планински туризам, достапни археолошки локалитети

Скопје, 20 септември 2020 (МИА) – Археолошки локалитети ќе станат достапни за посета на домашни и странски туристи, ќе се обноват постоечките и ќе се изградата нови планинарски домови, ќе се стимулира здравствен и пензионерски туризам за домашните и странските пензионери, ќе се воведе систем за субвенционирање алтернативен и културен …

Повеќе »

Безос го зголеми своето богатство за 65% за точно половина година, а тој сè уште не плаќа даноци во САД

Веќе огромното богатство на американски 643 милијардери порасна во просек за 29% од почетокот на пандемијата на коронавирусот, која истовремено уништи десетици милиони работни места ширум светот. Најбогатите од супербогатите профитирале за 845 милијарди долари, се вели во извештајот на Американскиот институт за политички студии. Извештајот пресметал дека 643 милијардери …

Повеќе »

„Водовод и канализација” – Скопје добитник на грант за реализација на проект финансиран од WBGC

Јавното претпријатие „Водовод и канализација” – Скопје, по потпишување на Меморандумот за соработка со Водовод Будимпешта, во февруари оваа година, пристапи кон реазлизација на проекти од заеднични интерес на двете претпријатија. Како што соопшти претпријатието, во таа насока, но и во насока на унапредување и подобрување на услугите за граѓаните, …

Повеќе »

ССМ: Одбиена жалбата на Митревски, неспорен е уписот на Димовски за претседател

Скопје, 19 септември 2020 (МИА) – Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) денеска соопшти дека жалбата на поранешниот претседател на ССМ Живко Митревски за упис во Централниот регистар е одбиена како неоснована. Со тоа, според ССМ, е ставен крај на обидите за манипулација на јавноста и на работниците и неспорен …

Повеќе »

Вечерва започнува 6.-то издание на филмскиот фестивал Скопје Синема Сити

Вечерва, со почеток во 19 часот, во дворот на Кинотека на С. Македонија, ќе започне 6.-то издание на филмскиот фестивал Скопје Синема Сити со филмот за бендот Њу Ордер, „Декади“. Оваа година Њу Ордер се артисти во фокус на Фестивалот и овој филм е еден вид посвета за бендот. Секое …

Повеќе »

СДСМ: Владата предводена од СДСМ вистински се грижи за лозарите – дополнителни 4 денари за килограм предадено грозје

Владата предводена од СДСМ, низ партнерски однос презема конкретни мерки да им помогне на лозарите, за да се ублажат последиците од коронакризата врз производството на грозје и винската индустрија. Дополнителни 4 денари за килограм предадено грозје, наменето за преработка во вински дестилат и гроздов сок ќе се обезбедат од средствата …

Повеќе »

Дополнителна интервентна мерка на Владата од 4 денари за килограм предадено грозје наменето за преработка во вински дестилат и гроздов сок

Вчера, министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, заедно со градоначалникот на Општина Кавадарци Митко Јанчев  имаше работен состанок во  Кавадарци со претставници на здруженијата на лозарите и винарските визби. На состанокот, министерот информираше  за новата дополнителна интервентна мерка за откуп на грозје, која претходниот ден беше договорена на …

Повеќе »

Рудник САСА ги презема сите мерки за сигурност и заштита на животната средина

  Македонска Каменица, 18.09.2020 – Рудникот САСА итно започна со санација на последиците од  краткотрајно истекување на јаловишен материјал во локалниот речен тек, што се случи на што на 14.09.2020 и кое во краток рок беше запрено. Во договор со надлежните институции на локално и државно ниво и по добивањето …

Повеќе »

Македонска берза: На денешниот „Инвеститорски ден” склучени се вкупно 339 трансакции што е најголем број од јуни до денеска

На денешниот „Инвеститорски ден” на Берзата склучени се вкупно 339 трансакции што е најголем број од јуни до денеска. Вториот најголем број на трансакции на дневно ниво во овој период е 169, а просечниот дневен број на трансакции изнесува 62 трансакции, соопшти Македонската берза. Вкупниот промет од тргување во БЕСТ …

Повеќе »