ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Кои се најпосетуваните маркети во Македонија

Агенцијата за истражување и консалтинг “Инсајдер ИД” во Октомври 2018 по втор пат спроведе истражување според кое се прогласуваат “Топ 3 Маркети според потрошувачите во Македонија”, кое е спроведено на 1,300 активни потрошувачи во целата држава. Вкупно потрошувачите имаат наведено повеќе од 40 малопродажни ланци од кои 7 се национални …

Повеќе »

Враќање на сончогледот на македонските ниви преку договорно производство и сигурен откуп

Земјоделци, агробизнисмени, претставници на земјоделски здруженија, експерти, директори на институции од областа на земјоделството и сопственици на компании денеска во Владата на РМ одржаа средба на тема – Договорно производство на сончоглед, во организација на Канцеларијата на Претседателот на Владата. Во конструктивна дебата се отворија сите аспекти на оваа иницијатива, …

Повеќе »

Солвео организира 3-дневен настан наменет за сите креативни и амбициозни млади – ОBSG BUZZ Hackathon

Напредокот на технологијата постојано укажува дека е потребно да се следат промените кои се неизбежни во сите области, особено кога станува збор за финансиите. За да се одговори на промените, Охридска банка Сосиете Женерал во соработка со Солвео организираат 3-дневен настан наменет за сите креативни и амбициозни млади – ОBSG …

Повеќе »

Македонија за првпат земја партнер на саем за туризам во Измир, Турција

Во организација на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот оваа година Македонија ќе биде земја партнер на претстојниот саем за туризам во Измир, Турција “TRAVEL TURKEY İzmir”. Истиот ќе се одржи од 6-ти до 8-ми декември 2018г. Агенцијата за туризам заедно со претставници од приватниот туристички сектор на Македонија …

Повеќе »

Градежништво со стандарди до конкурентност

Во чекор со светските достигнувања во градежништвото, неопходно е следење и имплементација на најновите трендови и стандарди во насока на зголемување на конкурентноста и квалитетот на градбата, беше истакнато на денешната прес конференција на Градежната комора на Македонија на која пред градежните компании беа презентирани најновите стандарди од старана на …

Повеќе »

Соработка на иноваторите од Македонија и Франција

Амбасадорот на Франција, Н.Е. Кристиан Тимоние, директорот на Францускиот институт во Скопје, Емануел Рембер и аташето за култура, Бранко Чобанов најавија одлична соработка со Факултетот за електротехника и информациски технологии при посетата на Центарот за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ. Домаќините, професор д-р Димитар Ташковски, како декан на …

Повеќе »

Потпишани договори за нови инвестиции во преносната мрежа на АД МЕПСО во висина од 18 милиони евра

Вчера во Владата на Република Македонија, во организација на АД МЕПСО се одржа настан посветен на потпишување договори со 5 реномирани компании за нови инвестиции во преносната мрежа со којашто управува операторот на електро преносниот систем на Република Македонија АД МЕПСО, во вкупен износ од 18 милиони евра. Станува збор …

Повеќе »

Новиот премин со Грција ќе ја подобри економијата на заедничкиот пограничен регион

На вчерашната седница беше прифатена информацијата за доставен предлог меморандум за реализација на заеднички интегрирана интервенција во пограничниот регион помеѓу Република Грција и Република Македонија, односно за отворање на граничниот премин „Маркова нога“. Владата на Република Македонија го овласти министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу, пред претстојната средба на Заедничкиот …

Повеќе »

Најтрофејниот македонски кошаркарски клуб, КК Работнички, утре организира хуманитарен кошаркарски натпревар

Најтрофејниот македонски кошаркарски клуб, КК Работнички, утре (среда; 7.11.2018), во 18 часот организира хуманитарен кошаркарски натпревар на сегашниот тим со ветераните на клубот. Перо Антиќ, Ѓорѓи Чековски, Ристе Стефанов, Тодор Гечевски, Тони Симиќ, Димитар Мираковски, Перо Блажевски и останатите сегашни и поранешни кошаркари на КК Работнички ќе бидат дел од …

Повеќе »