ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Летови Европа-САД за 99 долари

На невидени цени од 99 долари се нудат билети за летовите меѓу Европа и САД на нискотарифната компанија Wow Air. Исландскиот превозник ќе лета од Лондон и Копенхаген до Вашингтон и Бостон. Летовите до Бостон се планирани за март 2015 година, но билетите за првиот лет се веќе распродадени. До …

Повеќе »

Банани за 681 милиони долари

Cutrale Group и Safra Group се согласиле да се здобијат со американскиот трговец на банани Chiquita Brands International, соопшти Bloomberg. Вредноста на зделката ќе биде 681 милиони долари. Бразилските купувачи ќе платат 14,5 долари за секоја акција на компанијата со седиште во Шарлот, Нова Каролина. Првичната понуда на Cutrale и …

Повеќе »

Бизнис виц на денот

Млад работник го назначиле за директор на некоја компанија. По првиот работен ден тој се прибрал дома, седнал да вечера, а жена му го прашала: – Па, како е канцеларијата? – Супер. – А секретарка имаш? – Да, секако.

Повеќе »

Се продаде доменот Ebola.com за 200 илјади долари

Доменот Ebola.com се продаде на компанијата Weed Growth Fund за 200 илјади долари на 20 октомври, пренесува ТАСС, повикувајќи се на Daily Mail. Во продолжение на 6 години Ebola.com припаѓал на американската компанија Blue String Ventures, специјализирана за купување на популарни домени. Самата таа го има стекнато доменот за 13 …

Повеќе »

Банка се претвори во луксузна куќа

За архитектите и дизајнерите денес нема пречки да претворат нешто во дом. Ова е една од најпознатите неверојатни трансформации на годината. Се работи за една стара зграда на банка која стана луксузен дом. Таа се наоѓа во областа Корктаун на Детроит. Зградата има типични црти на јавно здание, високи тавани …

Повеќе »

Американските компании повторно ја сакаат Америка

Над половина американски компании планираат да го вратат своето производство во САД, откако САД повторно стигнаа пред Кина како производствен центар за продаваните стоки во земјата. Ова го покажува истражувањето на консултантската компанија Boston Consulting Group – BCG, пренесува Франс прес. Околу 54 отсто од анкетираните изразуваат интерес да го …

Повеќе »

Колку продолжува едно интервју за работа во Google?

Оптималната должина на едно интервју за работа не е повеќе од 30 минути, сметаат во Google. „Ако е испитуван претходно кандидатот за работа и му се поставувани прашања, нема причина еден HR менаџер да одвојува повеќе од 30 минути за интервју”, пишуваат во заедничката книга „Како работи Google” (How Google …

Повеќе »

Кои корпоративни директори се претставија најдобро во 2014?

Неуспехот на повеќето деловни лидери доаѓа како резултат од недостатокот на долгорочната визија. Тие не просперираа, бидејќи се опседнати со идејата за постигнување на краткорочни цели, со кои само ќе си ја зголемуват платата. Оние кои успеваат и се задржуваат долго на врвот, постигнуваат солидни резултати на долг рок. А кои се …

Повеќе »