ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Управата за јавни приходи го менува прагот за регистриција на ДДВ

Доколку во текот на 2014 година сте оствариле промет над 1 милион денари, должни сте до 15 јануари 2015 година да поднесете Пријава за регистрација за данокот на додадена вредност (образец “ДДВ- 01“). Ако во текот на месец Декември 2014 година остварите промет над 1.000.000 денари, можете веднаш, пред крајниот …

Повеќе »

Нов проект: Зошто да одите во странство, кога можете да останете и да инвестирате во вашата држава

На 23 декември 2014 година (вторник), со почеток во 12 часот, во хотел Капри Битола ќе се одржи презентација и отварање на проектот: „Зошто да одите во странство, кога можете да останете и да инвестирате во (да ја развивате) вашата држава?“. Овој проект е поддржан од Амбасадата на САД во …

Повеќе »

Најавена нова американска инвестиција која ќе отвори 2.500 вработувања

Американска компанија со главно седиште во Минхен во Германија е заинтересирана за инвестиција во Македонија. Од компанијата неколку пати ја посетија нашата земја и избираа помеѓу неколку локации, но фаворит остана регионот во северо-западна Македонија. Ова го истакна министерот без ресор задолжен за привлекување странски инвестиции Веле Самак на денешната …

Повеќе »

Домашната музичка продукција во 2015 година ќе се „офајди“ со околу 500.000 евра

Во буџетот за 2015 година обезбедени се 31.488.000 денари за сите категории од Законот за поддршка на домашната музичка продукција, кој беше донесен во 2013 година, и согласно со конкурсите што ги објавува Македонската радио-телевзија во април, јуни, септември и декември. – Оваа година беше прва во која се спроведоа …

Повеќе »

Кого сè ќе го загрозат законските измени за придонеси за хонорарите?

Голем број лица во Македонија, немајќи можност за редовно вработување, се принудени да се борат за својата егзистенција работејќи за хонорар, кој најчесто не е ниту редовен ниту висок. Покрај тоа, ним не им следуваат сите оние права кои ги имаат според закон работниците во редовен работен однос. Далеку од …

Повеќе »

Најдобрите божиќни реклами за 2014 година

Со наближувањето на Божик се повеќе не освојува празничниот дух и сфаќаме дека доаѓа тоа време на годината, во кое стануваат чудата. Подолу ќе видите 4 од најдобрите божиќни реклами за 2014 година: Пингвинот Монти Британскиот синџир продавници John Lewis раскажува во својата реклама за историјата на малото момче – …

Повеќе »

Нафтата драстично поскапе

Нафтата драстично поскапе после петгодишното дно постигнато во изминатите денови. Фјучерси договорија испорака во февруари за суровата нафта Тексас која поскапе за 5,1% до 57,13 долари за барел – најголем раст од август 2012 година, додека европскиот брент додаде 3,56%, достигнувајќи ниво од 61,38 долари за барел. Пазарите беа под силно …

Повеќе »

Повлечените автомобили достигнаа 60 милиони само во САД

Бројот на повлечени автомобили во САД достигна 60 милиони, во рок од една година, пишува Bloomberg. Растот главно се должи на дефектите во палењето кај General Motors и воздушните перничиња на јапонската Takata Corp. Регистрираните 60,5 милиони автомобили до денес, речиси двојно се зголемени од претходниот “рекорд” – 30,8 милиони …

Повеќе »

Кој протестира денес и кои се барањата на протестот за придонеси за хонорарите?

1. Без употреба на државни, партиски знамиња или други симболи на партии и државата 2. Без употреба на говор на омраза при групно или индивидуално скандирање или изработени пароли 3. Протестот е мирен, се очекува од сите присутни да ги почитуваат јавниот ред и мир Зошто плаќањето придонеси за хонорарите …

Повеќе »