ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Плакета за успешна соработка за Сојуз на стопански комори од Царинска управа

Сојузот на стопански комори на Македонија е одликуван со Плакета за успешна соработка од Царинската управа по повод одбележување на 30 години од нејзиното основање. Во име на Сојузот, Плакетата ја прими потпретседателот Габриела Кулабанова на свечен настан на кој присуствуваа високи претставници на државните институции, амбасадите и меѓународните институции …

Повеќе »

Тренчевска: Конвенцијата на МОТ за елиминирање на насилството и вознемирувањето во светот на работата, бр.190, има големо значење во обезбедувањето на поголема заштита на работниците

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска учествуваше на работилницата „ Усогласеноста на македонското законодавство со Конвенцијата на Меѓународната организација на трудот за елиминирање на насилството и вознемирувањето во светот на работата, бр.190″, организирана од Меѓународната организација на трудот и Здружението за трудово и социјално право. Министерката Тренчевска …

Повеќе »

Резултатите и ефектите од туризмот за 2021г и целите и очекувањата на туристичкиот сектор за 2022г

На денешната прес конференција директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, д-р Љупчо Јаневски ги презентираше резултатите и ефектите од туризмот за 2021г, како и целите и очекувањата на туристичкиот сектор за 2022г. Минатата годината ја завршивме со одлични бројки, во периодот јануари – декември 2021 година, во …

Повеќе »

„Мастербет ДООЕЛ Скопје“, во чии рамки е „Астра“, започнува донаторска акција за училиштата во Струга, во првата фаза донирани едукативни помагала за 6 основни училишта

Водејќи се од своите заложби за општествена одговорност, „Мастербет ДООЕЛ Скопје“ во чии рамки е приредувачот на игри на среќа „Астра“, денес со своја донација даде придонес за подобрување на условите за спроведување на наставните програми во основните училишта во Општина Струга. Донацијата, која што се состои од спортски реквизити, …

Повеќе »

Предлог за повисоки плати во Поштата, синдикатите ќе одлучуваат дали ќе продолжи штрајкот

Управниот одбор на Пошта на РСМ, каде од изутрина почна генерален штрајк, им понуди на синдикалните организации од 1 јуни годинава линеарно да се зголемат за 3000 денари платите на 1700 вработени од оперативниот дел (поштари, шалтерски работници и други), а од 1 август покачување со тој износ да добијат …

Повеќе »

Цементарница УСЈЕ донираше амбулантно возило за детската болница „Козле“

Следејќи ја својата долгорочна стратегија за одржлив развој и општествено одговорно делување, Цементарница УСЈЕ реализираше нова донација во здравството. Овојпат, за потребите на јавната здравствена установа – Институт за белодробни заболувања кај децата – КОЗЛЕ во Скопје, УСЈЕ донираше амбулантно возило. „Сѐ уште актуелната пандемија дополнително ја истакна важноста на …

Повеќе »

Емисионите вредности на Макстил се до четири пати пониски од дозволените гранични вредности

Емисиите на цврсти честички на двете мерни точки во производните погони на Макстил се до 4 пати пониски од дозволените гранични вредности пропишани според Министерството за животна средина и просторно планирање, покажуваат редовните мерења што се прават во компанијата. На емисиона точка Оџак од филтер постројка, каде дозволената гранична вредност …

Повеќе »

Газпром тврди дека Европа побарала уште повеќе руски гас

Рускиот енергетски гигант Газпром, што извезува гас од Русија, утрово информираше дека и понатаму испорачува руски гас во Европа, „во согласност со барањата на клиентите”. „Побарувачката на Европа за ресурси, денеска се зголеми”, објави Газпром. Во соопштението се додава и дека гасоводот, што минува низ Украина, сè уште е во …

Повеќе »

УО на Пошта со предлог до синдикатите за зголемување на платите од јуни и од август

Управниот одбор на Пошта на РСМ, каде од изутрина почна генерален штрајк, им понуди на синдикалните организации од 1 јуни годинава линеарно да се зголемат за 3000 денари платите на 1700 вработени од оперативниот дел (поштари, шалтерски работници и други), а од 1 август и на административните службеници. -Откако предлогот …

Повеќе »