ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Реплек забележа најголем пораст на акциите

На 31.07.2014 година на Македонската берза е остварен промет од редовното тргување од 1.028.412,73 денари (16.720,80 евра) од кои 1.028.412,73 денари се остварени на Официјалниот пазар. Од акциите кои што се тргуваат на Официјалниот пазар најголемо учество во вкупниот дневен промет имаа акциите на Алкалоид Скопје со промет од 152.300,00 …

Повеќе »

И Wikipedia го прифаќа Bitcoin

Wikimedia Foundation, објави дека веќе ќе прифаќа донации од виртуелната валута биткоин. Така Wikipedia станува најновата организација која прифаќа да оперира со виртуелната валута. Биткоините не се регулирани од ниту една земја или централна банка. Лиса Грувел од Wikipedia прецизираше дека за фондацијата секогаш било важно да се направат донациите …

Повеќе »

Атлантик група во првото полугодие од 2014 година оствари раст на приходите и профитабилноста

Почетокот на изградбата на нова фабрика и проширување на дистрибутивното портфолио ја обележаа првата половина од 2014 година Во првата половина од 2014 година, Атлантик Група оствари 327,2 милиони евра приходи од продажба што претставува раст од 2,1% во однос на истиот период минатата година. Добивката пред камати и даноци …

Повеќе »

Го осудија McDonald’s да плати $ 27 милиони за два смртни случаи

Судот во Тексас го осуди McDonald’s да плати отштета од 27 милиони долари по обвинение за недоволна безбедност во еден од објектите, кое придонело за смртта на двајца млади во февруари 2012 година, информираше Bloomberg. Жртвите се 18-годишниот Дентон Вард, претепан до смрт во ресторанот и 19-годишната девојка Лорен Остра …

Повеќе »

Опадна продажбата на Viagra

Продажбата на Viagra во вториот квартал на годината се намали за 11% до 427 милиони американски долари, објави Bloomberg. Падот се издвојува уште посилно, што се однесува до пазарот надвор од САД, каде што приходите од производот се 28% помалку. Слабата продажба на лекот за стимулирање на ерекцијата е во …

Повеќе »

Акциите и приходите на Facebook зголемени двојно

Facebook забележа подобри резултати од очекуваните, така што приходите од рекламата за мобилни уреди продолжуваат да растат, како и бројот на корисниците. Компанијата соопшти дека има заработено 788 милиони долари или 30 центи по акција, во периодот април-јуни. За истиот период минатата година добивката беше 331 милиони долари или 13 …

Повеќе »

Зголемена просечната месечна плата во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во мај 2014 година, во однос на мај 2013 година, изнесува 100.9. Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Стручни, научни и технички дејности (10.9%), …

Повеќе »

Бугарски крадец на автомобили стана советник во BMW

32-годишен Бугар стана платен советник во водечката германска автомобилска марка BMW. По серија на автокражби во Виена, тој првично бил ангажиран од BMW, но последователно почнал да ја советува и полицијата и германската осигурителна компанија, како и да држи предавања на австриските и германските полицајци, соопшти поранешниот шеф на криминалното …

Повеќе »

Од улицата до мултимилионски бизнисмен

Слично на многумина претприемачи, и Рајан Блер нема бизнис образование. Откако татко му го остава семејството, Рајан и мајка му се преселиле во лошо соседство каде младичот брзо паѓа во гангстерските средини. Тогаш мајка му се вљубува во успешен претприемач, кој се решава да го заштити Рајан. Така, тој на …

Повеќе »