ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Саудиска Арабија ја отвора берзата за странски инвеститори

Саудиска Арабија ќе го овозможи пристапот на странски инвестиции до капиталниот пазар, отворајќи ја најголемата арапска берза кон светот, пишува Bloomberg. Владата на земјата ја овластила комисијата за пазарите на капитал да дозволи странски финансиски институции да се продаваат и купуваат удели на компании, дел од Tadawal индексот. Регулаторот ќе …

Повеќе »

Microsoft подготвува очила со додадена реалност

Microsoft веројатно развиваат “паметни” очила со додадена реалност, пишува ubergizmo.com. Неодамна објавен патент на компанијата покажува дека намерите се веќе во напредна фаза. Во јануари оваа година, технолошкиот гигант поднесе барање за патентирање на “пренослив уред, базирано на човековото однесување”. Според описот, тогаш не само што ќе може да препознава …

Повеќе »

Google сака да воведе нов формат за фотографии

Зголемената популарност и потрошувачка на интернет доведува до сериозни проблеми за инфраструктурата, која станува оптоварена. Во обид да се оптимизира онлајн сообраќајот, Google разви нов формат за фотографии кој сака да се наметнат како приоритетни во мрежата, пренесува онлајн изданието GigaOm. Големината на WebP сликата е за околу една третина …

Повеќе »

И невработеноста кај младите во ЕУ е трагична

Директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) Кристин Лагард ја оцени како “трагична” многу високата невработеност меѓу младите во Европа и предупреди дека континетот ризикува ако ја жртвува оваа генерација, да не успее “да го задржи своето место во светската економија”, соопштува АФП. “Ни се чини неопходно да се сочува и …

Повеќе »

Nokia развива нов бизнис

Иако Nokia го продаде телефонскиот бизнис на Microsoft, финската компанија не се откажала од пазарот на електроника. По неофицијални информации, Nokia планира да интервенира во играта со електронски уреди под брендот HERE. Договорот со Microsoft не му дава право на Nokia да пушта уреди со својот главен бренд до крајот …

Повеќе »

Последниот лет на Malaysia Airlines

Само во рамките на 4 месеци авиокомпанијата загуби два големи авиони. А со тоа и целосната доверба во патниците, што значи само едно – крај на нејзиното постоење. На малезиската компанија и ‘се наметнува по втор пат оваа година да лансира слична порака, откако на 8 март соопшти дека нејзин …

Повеќе »

Падот на Samsung

На технолошкиот пазар често се случува да излезе нов популарен производ, кој со текот на времето ќе се умножи со толку многу варијанти и радиодифузери што на крајот единствената разлика помеѓу различните модели е цената. Кога тоа ќе се случи, помалите играчи си прават пат на пазарот со користење на …

Повеќе »

Зошто вработените ја напуштаат работата?

Се испостави дека парите не се главната причина поради која вработените ја напуштаат својата работа. Или барем така тврдат 1000 испитаници во последното истражување на оваа тема. Проблем број 1 според вработените е недостатокот на можности за развој, што по некое време е досадно за најдобрите вработени во секоја компанија. …

Повеќе »

Тетово доби нов камион и нови 100 дводелни канти за отпадоци

Компанијата Пакомак продолжува со инвестиции низ земјава насочени кон подобрување на комуналната инфраструктура во Македонија. Денес во оштина Тетово беше дониран уште еден камион за собирање отпад, втор во изминативе месеци, додека за главниот булевар беа донирани 100 дводелни канти за отпадоци, кои со својата функционалност и изглед ќе придонесат …

Повеќе »