ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Google го претстави своeто ново сандаче Inbox

Google ја претстави новата поштенска услуга наречена Inbox. Inbox ќе им помага на корисниците да користат e-mail, и да ги издвојат најважните делови од еден мејл, како што се фотографиите, видеата, телефонските броеви итн. „Inbox е дело на истите луѓе кои го направија Gmail, но тоа не е Gmail, туку …

Повеќе »

Тестирање на автомобилите до нивните крајни граници

Во текот на летото, тим од околу 50 инженери од техничкиот центар на SEAT отпатуваа во пустинската област во јужна Шпанија за да направат серија тестови на екстремни температури од над 40 °C. Оваа година новиот Leon Х-PERIENCE беше тестиран до крајни граници на различни подлоги. Автомобилите беа возени над …

Повеќе »

Државните јасли ги отворија вратите: масовни огласи за вработување!

Советници, раководители, референти, виши и помлади соработници – во овој период се спроведуваа стотици вработувања во централната и локалната власт, во јавни претпријатија и агенции. Дел од огласите за вработување се затворени и завршени, за еден дел постапката сеуште е во тек. Во исто време, се спроведуваат и вработувања по …

Повеќе »

Кои се најбогатите во Германија и со што тие работат

Германија има социјална пазарна економија со висококвалификувана работна сила, голем капитал, ниско ниво на корупција, и високо ниво на иновација. Таа е најголема национална економија во Европа, четврта најголема по номинален БДП во светот, и петта најголема по ПКМ во 2009. Услужниот сектор придонесува со околу 71% од вкупниот БДП, …

Повеќе »

Која е разликата помеѓу менталитетот на милијардерите и милионерите?

Што ги разликува луѓето со богатство од над 1 милион и над 1 милијарда? Според Џон Свиокла и Мич Коен, автори на „The Self-Made Billionaire Effect: How Extreme Producers Create Massive Value”, разликата е во начинот на размислување. Свиокла и Коен ги проучиле детално навиките на 120 луѓе со богатство …

Повеќе »

Nielsen и Adobe со нова технологија за мерење на публиката

Nielsen и Adobe Systems Inc најавија нова соработка. Таа има за цел да се измери публиката на интернет телевизијата на бројни уреди – телевизори, смартфони, таблети. Обединувањето меѓу Nielsen кои доминира во подготовката на рејтингот кај традиционалната телевизија, и Adobe, кои располагаат со многу податоци за тоа како луѓето гледаат …

Повеќе »

Жените или мажите работат подобро во стресни ситуации?

Состојбата на стресот влијае позитивно на процесот на донесување одлуки кај жените и негативно кај мажите. Студиите на University of Southern California и Duke University открија дека генерално жените носат помалку ризични одлуки во стресни ситуации. Под нормални околности, жените и мажите донесуваат одлуки на сличен начин, но кога се …

Повеќе »

Да изгубиш 1 милијарда долари за само еден ден

Ворен Бафет во принцип не сака да губи пари, a губењето на 1 милијарда долари само завчера до пладне најверојатно не му влијаело воопшто добро. Цената на акциите на компанијата паднaа за речиси 13 долари (7%), а на 30 јуни оваа година Бафет имал околу 70.2 милиони aкции на IBM. …

Повеќе »

По смртта на шефот на Тотал, паднаа акциите на компанијата

Тешки времиња претстојат за големата компанија Total. Таа ноќ, претседателот на компанијата Кристоф де Маржери почина при авионски индицент. Веднаш по веста за загинувањето, акциите на Total паднаа за 2,2% на отворените аукции во Париз. Во исто време на дополнителните аукции по затворањето на главните сесии во САД акциите паднаа за …

Повеќе »