ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Зголемете ги вашите шанси за успех со фенг шуи

Компјутерот е дел од секојдневниот живот на повеќето од вас. Бидејќи тој генерира моќна енергија, вие можете да го користите овој голем енергетски проток и да го одведете во посакуваната насока. Врз бирото до компјутерот, ставете некакви мали обоени објекти, а пожелно е да бидат во сина, црвена и портокалова боја. …

Повеќе »

Кои ќе бидат неработни денови до крајот на годината и наредната 2015 година

Согласно со Законот за празници на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2014 и 2015 година неработни денови се: 08 декември, празник посветен на Свети Климент Охридски, се паѓа во понеделник

Повеќе »

Boeing со нарачка за $ 8,5 милијарди

Boeing направи испорака на 80 машини од моделот 737 Max 8 во вредност од 8,5 милијарди долари, пишува Bloomberg. Сумата е според ценовникот на производителот, но обично за поголеми договори се обезбедуваат значителни попусти. Купувач е јапонскиот SMBC Aviation Capital, кој го прошири својот бизнис на позадината на зголемената побарувачка …

Повеќе »

Кина ќе стане најголем пазар за авиони во светот

Кина има сериозни амбииции да ги стигне САД и во авионскиот пазар. Денешните статистики укажуваат на тоа дека, развојот на Кина е голем, така што за 20 години се очекува да ги поминат САД, во пазарот на авиони во светот. Во изминатата недела China Aircraft Leasing Group Holdings, кој ќе …

Повеќе »

13 причини да се чувствувате постојано уморни

Ненаспаноста не е единствената причина да немате тонус. Некои безначајни нешта кои ги правите, или пак не ги правите, исто така, може да ве истрошат – и физички и умствено. Следат 13 причини, поради кои може да се чувствувате постојано уморни:

Повеќе »

За жени: 10 најпривлечни професии работени од дома

Работата од далечина е се повеќе честа и добива се поголема брзина во многу родни фирми. Наоѓањето сепак изгледа тешко, па дури и застрашувачки. Многу луѓе мислат дека станува збор само за хонорарни преведувачи или специјалисти од одредени области. Излегува дека тоа не е така! Работата од далечина обично се …

Повеќе »

Макошпед со вкупен приход од речиси 1 милион евра

ТД Макошпед АД Скопје во периодот 01.01-30.09-2014 година оствари позитивен финансиски резултат во износ од 6.529,00 илјади денари., односно нето добивка од 5.764,00 илјади денари, соопштија од mse. Во периодот до 30.09.2014 година остварен е вкупен приход од 61.110,00 илјади денари. Од вкупните приходи најголемо учество имаат приходите од продажба на …

Повеќе »

Хотелите Метропол АД Охрид со 7,04% поголем приход од лани

Во периодот од 01.01.2014 до 30.09.2014 год. хотелите Метропол АД Охрид во своето работење бележат зголемен број на ноќевања од 6% во однос на истиот период во 2013 год или остварени 64.782, а притоа е остварен позитивен финансиски резултат во износ од 41.893.132,00 денари. Остварениот вкупен приход од 137.877 илјади …

Повеќе »

50% од денешните професии исчезнуваат до 2025 година

Во следните 10 – 15 години се очекува да настапи промена во начинот на кој функционираат работните места и тоа ќе направи вишок речиси 50% од постоечките професии денес, алармираат американските медиуми. Процесот на работа, работата со клиенти и големи удели од просечниот менаџмент едноставно ќе исчезнат. Извештајот за 2030 година „Иднината …

Повеќе »