СТИЛ

Енергетски ефикасни станови: Заштита на околината, но и заштеда на вашиот буџет

Пред само неколку години, преку истражување на актуелната економија на САД и навиките на луѓето кои живеат во урбани средини, Forbes ги информираше читателите дека иднината на недвижностите се наоѓа во енергетски ефикасните домови. Оттогаш, градежните компании од целиот свет почнаа да го користат ова истражување како совет за во иднина, и …

Повеќе »

Колку Македонија има успешни мажи?

Да се биде успешен не значи да се остваруваат најголемите профити или да се заработуваат големи пари. Тоа е само еден дел од успехот. Да се биде успешен значи и да се биде кредибилен пред се, да се биде мотив во општеството, да се вложува во заедницата и да се …

Повеќе »

Скопје празнува 75 години од ослободувањето од германската фашистичка окупација

На 13 ноември 1944 година борците од 42-та и 50-та народноослободителна дивизија на македонската војска и 16-та македонска бригада го ослободуваат Скопје од германската фашистичка окупација. По неколкудневни тешки борби со припадниците на 22-та германска дивизија, составена од 47-от и 65-от полк и делови од 11-та воздухопловна десантна дивизија, како …

Повеќе »

Предијабетес –  глобален клинички приоритет

Нарушената гликозна толеранција е здравствен проблем во пораст. Во 2017 година, бројот на возрасни лица од светската популација со нарушена гликозна толеранција изнесувал 352,1 милиони. Според Меѓународната федерација за дијабетес, до 2030 година, приближно 7% од светското население или околу 400 милиони лица, ќе има нарушена гликозна толеранција. Се проценува …

Повеќе »

Одржана Јавна расправа за Нацрт-Планот за управување и за Нацрт-Извештајот за стратегиска оцена на животната средина за планот за управување со природното и културното наследство на Охридскиот регион 2019-2028г.

Вчера, во Скопје, во организација на Министерството за животна средина и просторно планирање беше одржана првата од трите Јавни расправи за Нацрт-Планот за управување со природното и културното наследство на Охридскиот регион 2019-2028г. и за Нацрт-Извештајот за стратегиска оцена на животната средина за планот за управување со природното и културното …

Повеќе »

90 години од раѓањето на славната „Принцеза Грејс“

Грејс Патриша Келис (родена на 12 ноември 1929 – починала на 14 септември 1982) – американска актерка која по венчавањето во 1956 година кнезот на Монако, Рејнер III станала Кнегиња на Монако, именувана како Нејзиното Височество Кнегињата од Монако, често нарекувана „Принцеза Грејс“. По впуштањето во актерските води во 1950 …

Повеќе »

ПО ПОВОД 75 ГОДИНИ ОД ОСЛОБОДУВАЊЕТО НА СКОПЈЕ Е ПРОМОВИРАНА НОВА ПОШТЕНСКА МАРКА

Градоначалникот Петре Шилегов и директорот на Македонски пошти, Ејуп Рустеми денеска одржаа прес-конференција во бифето на Филхармонија – Парк Ибни Пајко, на којашто ја промовираа новата поштенска марка по повод 75 години од ослободувањето на Скопје. – Во пресрет на одбележувањето на 75 години од ослободувањето на Скопје, а како …

Повеќе »

Млади фудбалери од повеќе од 40 националности се натпреваруваа на меѓународен турнир во Скопје

Меѓународен фудбалски турнир на кој учествуваа младинци од нашата земја како и од Полска, Австрија, Русија и Унгарија се одржа од седми до деветти ноември на теренот на академијата „Вардар” во Градскиот парк во Скопје. Домаќин на овој интернационален настан беше меѓународното училиште „Нова”, а тимот составен од средношколци од …

Повеќе »

НАРАТИВНИ ПРИКАЗНИ ЗА ГРАДОТ СКОПЈЕ СО ДАНИЛО КОЦЕВСКИ ВО МУЗЕЈОТ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА

Оваа година градот Скопје одбележува значаен јубилеј од својата историја. На 13 ноември се навршуваат 75 години од ослободувањето на градот. Пред 75 години, Скопје било ослободено од германските окупаторски воени единици. Утрото на 12 ноември 1944 година, започнале борбите за конечно ослободување на градот Скопје. Партизаните од 12-та, 3-та …

Повеќе »