СТИЛ

МТСП: Започна тридневна обука за поддршка на независно живеење на лицата со попреченост

Во рамките на заедничкиот проект реализиран од четири агенции на Обединетите нации во државата (УНИЦЕФ, УНДП, UN Women и УНФПА) започна тродневна обука „Промена на парадигмата и придонес кон прифаќање на Конвенцијата на Обединетите нации за правата на лицата со попреченост“ наменета за околу 60 релевантни претставниците од владини институции, невладини организации …

Повеќе »

BТОРОТО ПОЛУГОДИЕ ЗАПОЧНУВА СО ПРОЧИСТУВАЧ ВО СЕКОЈА УЧИЛНИЦА

Во текот на изминатиот месец Градот Скопје во сите 23 средни училишта, во секоја училница, постави прочистувач на воздух, односно вкупно 572 прочистувачи. Овие прочистувачи ќе им овозможат на учениците наставата во второто полугодие од учебната 2018/2019 година да ја следат во простории со прочистен воздух, што е особено важно …

Повеќе »

Градот Скопје објави итни мерки и препораки за намалување на загадувањето на воздухот

Согласно Законот за квалитет на амбиентниот воздух, на барање на Владата на Република Македонија и Министерството за здравство, Градот Скопје објави итни мерки и препораки за намалување на загадувањето на воздухот. Овие мерки се преземаат по добиеното известување од страна на Министерството за животна средина дека квалитетот на воздухот последователно …

Повеќе »

Поради високата загаденост во Скопје, Шилегов апелира рано наутро и доцна навечер да се избегнува долготрајна изложеност на отворено

По добиеното соопштение од Министерството за животна средина и просторно планирање за надминување на ПРАГОТ ЗА ИНФОРМИРАЊЕ каде вредноста на ПМ10 честичките во воздухот над 100 µg/m3 во текот на два последователни дена на минимум две мерни станици во Скопје, градоначалникот на Град Скопје ги објави следниве препораки до граѓаните: …

Повеќе »

Фестивалот со најбогатата програма на артисти од Македонија без никаква поддршка од град Скопје

Градоначалникот на Град Скопје врз основа на член 50 од Законот за локалната самоуправа (“Службен весник на РМ“ број 05/02), а во врска со Јавниот повик за доделување средства за финансирање програми и проекти од областа на културата од интерес на Град Скопје бр. 08-7817/1 од 07.09.2018 година, како и …

Повеќе »

ОПШТОКОРИСНА РАБОТА И НАДЗОР ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА КАЗНЕНО – ПОПРАВНИОТ СИСТЕМ

На иницијатива на Управата за извршување на санкции, а во рамките на твининг  проектот „Јакнење на казнено поправниот систем и пробациската служба“, денес во општина Битола, се одржа состанок на кој присуствуваа градоначалничката на општина Битола, претставници од јавните претпријатија, судот и претставници од пробациската канцеларија на управата за извршување …

Повеќе »

Фудбалска Македонска Каменица прослави половина век од ФК Каменица Саса

Рударскиот град, всушност бил фудбалски град. Тоа беше првиот впечаток по манифестацијата, на која Македонска Каменица ја покажа својата друга страна, љубовта за фудбалот од најмаладиот до највозрасниот фудбалер присутни во салата на КУЦ „Романса“. А таму, додека се одбројуваа последните часови од 2018 година, каменичани го славеа фудбалот, па …

Повеќе »

“Емоции за еден град” – изложба за подобро утре

Изложбата Celebrate Life / Емоции за еден град на дизајнерот Горан Костовски – Ind.o.g. ќе биде поставена на 18ти јануари 2019 година во галеријата Акантус во Дебар Маало со почеток во 20 часот. Изложбата опфаќа илустрации кои што се цртани во периодот од 2014 до 2017 година. Секоја од нив …

Повеќе »

Лада покажа дека нивните возила се речиси неуништиви: После 6 месеци во вода „Ладата“ пали без проблем

Во видеото подолу ќе може да видите како возилата Лада се речиси неуништливи. После 6 месеци потопен во вода, автомобилот Лада со малку додадено масло и гориво пали без проблем. Погледнете во видеото:  

Повеќе »