СТИЛ

Да помогнеме со мала донација да спасиме еден детски живот!

Овие деца имаат потреба од неопходна помош за лекување! За сите нив, Фондацијата Допир организира заедничка хуманитарна акција за која детално можете да се информирате на страната: www.bidihumansega.mk ДОНИРАЈТЕ И ВИЕ! Фондацијата ДОПИР од Скопје, е непрофитна Хуманитарна Организација која работи на собирање средства за помош на деца кои имаат …

Повеќе »

Кои се мажите на годината за 2018 година?

Владимир Чадиковски е Маж на годината за 2018 година, во изборот за Мажи на годината за 2018 во организација на Friday.mk и Моментум. На гала вечерта која се одржа во Тренд Гастро Бар, во присуство на голем број јавни лица од бизнис секторот, политиката, и јавниот живот, се наградија 10-те …

Повеќе »

Ова беше последната желба на драматургот Горан Стефановски

Семејството на починатиот македонски писател и драматург, Горан Стефановски, објави дека неговото тело ќе биде кремирано на 5 декември во Катербури во Велика Британија, во 9.20 часот. По желба на Горан Стефановски, во посебна пригода пепелта ќе биде расфрлена во водите на Охридското Езеро. Горан Стефановски почина синоќа по кратко …

Повеќе »

Разгледан и усвоен Извештајот за напредокот во спроведувањето на препораките од Одлуката на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО

На вчерашната своја седница Владата на Република Македонија го разгледа и усвои Извештајот за напредокот во спроведувањето на препораките од Одлуката на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО донесена на неговата 41. сесија (Краков, Полска 2017) за состојбата на природното и културното наследство на Охридскиот регион – добро впишано на …

Повеќе »

Владата ќе го гарантира заемот за набавка на еколошки автобуси за Скопје

Владата на Република Македонија на вчерашната 105-та седница го усвои Предлог-Законот за гаранција на Република Македонија на обврските по Договорот за заем за финансирање на набавката на нови автобуси за Град Скопје (ЈСП), кој ќе се склучи меѓу Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и Јавното сообраќајно претпријатие Скопје. …

Повеќе »

Воздухопловниот превоз зголемен за 31.7 %, а градско-приградскиот превоз е намален за 20.5 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2018 година, во однос на истото тримесечје од 2017 година, во патниот патнички превоз бројот на превезените патници е зголемен за 3.8 %, во градско-приградскиот превоз е намален за 0.6 %, во железничкиот превоз за 1.6 %, додека бројот …

Повеќе »

ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА ЈА ПРИФАТИ КАНДИДАТУРАТА НА ГРАД СКОПЈЕ ЗА „ЕВРОПСКА ЗЕЛЕНА ПРЕСТОЛНИНА 2021“

Европската комисија ја прифати кандидатурата на Град Скопје за престижното признание „Европска зелена престолнина“ во 2021 година. Оваа награда која е воведена во 2010 година го вреднува напредокот што ќе го постигне еден град во спроведувањето на зелените политики, односно напредокот во подобрувањето на животната средина. Со поднесувањето на апликацијата …

Повеќе »

Младите музички таленти преку UNDERFEST до големи кариери

Скопје добива нов урбан фестивал – Undefest фестивал. Прогресивен, мултимедијален фестивал кој ги обединува музиката и уметноста и нуди тридневно комплетно уживање во сите сегменти од урбаната култура. Примарна цел на фестивалот е афирмирање на помалку познатите артисти, фестивал кој ги вреднува автентичноста и креативноста, и го отвара јавниот простор …

Повеќе »