СТИЛ

 ЈП Комунална хигиена – Скопје со известување до своите корисници

 ЈП Комунална хигиена – Скопје ги известува своите корисници дека на први јануари 2020 година нема да се подигнува и транспортира отпад од индивидуалните домаќинства (канти со зафатнина од 1,1м3) во градот Скопје, освен во руралните средини каде што активностите ќе се одвиваат со вообичаената динамика. Екипите задолжени за одржување на …

Повеќе »

Јавни расправи се одржаа во Тетово и Гостивар за Извештајот за стратегиска оцена на животната средина за регионалниот план за управување со цврст отпад за полошкиот регион

Извештајот за стратешка оцена на животната средина (СОЖС) и нацрт – регионалниот план за управување со цврст отпад за полошкиот регион беа претставени на јавните расправи што се одржаа во Тетово и Гостивар  на 12 и 25 декември 2019 година. Наодите и клучните заклучоци во повеќе области од извештајот за …

Повеќе »

Вевчанци ги завршуваат подготовките за Вевчанскиот карневал

Под мотото „Напрај се Василичар,“ Вевчанци ги завршуваат подготовките за Вевчанскиот карневал. Маските се подготвени, Василичарите го чекаат 13 јануари за конечниот почеток на карневалот стар милениуми. Вевчанци прашуваат: „Кеојш?“ Одговорот веќе го знаете: На Вевчански карневал! Вевчанци, видно возбудени, и оваа година очекуваат рекорден број на посетители. Минатата година …

Повеќе »

Cashback World преку фондацијата Greenfinity  започна проект за пошумување и зачувување на амазонската прашума

Фондација Greenfinity во соработка со Фондацијата Black Jaguar, започна проект за пошумување и зачувување на дождовната шума во Бразил. Со проектот за пошумување, кој е наречен „Greenfinity Forest“, се планира да се пошуми површина во должина од 2.600 километри и ширина од 40 километри, долж двата брега на реката Арагуаја, …

Повеќе »

Отворен реконструираниот Дом на културата „Шота“ во с. Неготино, Општина Врапчиште

Министерот за култура Хусни Исмаили, заедно со градоначалникот Исен Шабани, денеска присуствуваше на свеченото пуштање во употреба на реконструираниот Дом на културата во с. Неготино, Општина Врапчиште. Во своето обраќање пред присутните граѓани, министерот Исмаили истакна дека реновирањето на Домот на културата претставува конкретна реализација на одличната соработка на централната …

Повеќе »

Зошто купувањето на стан во „Diamond of Skopje“ е добра новогодишна инвестиција?

Како што наближува крајот на годината, голем број луѓе веќе ги планираат потенцијалните инвестиции за новата 2020 година. Најпосакувани за многумина се недвижнините, но одбирањето на вистинскиот стан или дом треба да биде многу внимателен процес, бидејќи се работи за долгорочна и скапа инвестиција. Токму „Diamond of Skopje“, чија изградба …

Повеќе »

Заврши првата половина од сезоната на Бизнис 3х3 Баскет

Бизнис 3х3 Баскет е турнир кој во овие 3 месеци им донесе многу повеќе од очекуваното на неговите 196 пријавени учесници. 20 екипи во 13 кола постигнаа повеќе од 5.000 поени. Покрај тоа, тие ја имаа можноста и да го развијат својот тимски дух, но и да запознаат нови лица …

Повеќе »

Каков тип лекови за рак има во Македонија

Во 2018 година во Македонија се регистрирани 9.642 новозаболени лица со малигна неоплазма, од кои 72 деца и 3.122 лица на возраст од 60 до 70 години. За овие пациенти тогаш беше достапна само традиционалната терапија и нивното лечење се сведуваше на оперативно третирање, хемотерапија и радиотерапија. Така, по првичното …

Повеќе »

Изведен првиот лиценциран бродвејски мјузикл за деца и младинци, Ени Јуниор

На 23-ти декември од 19 часот, Филхармонијата ги отвори вратите за изведба на еден од најпрочуените бродвејски мјузикли ЕНИ Јуниор, на македонски јазик, кој беше под покровителство на Претседателот на Република Северна Македонија, г-дин Стево Пендаровски, а на настанот беше присутна, неговата сопруга, г-ѓа Елизабета Ѓоргиевска. Кабинетот на Претседателот обезбеди дел од донациските билети, …

Повеќе »