СТИЛ

Петти меѓународен фолклорен фестивал „Св. Троица“ во Долно Лисиче

Претседателката на Советот на Општина Аеродром, Ивана Цветковска, денеска оствари средба со дел од учесниците на меѓународниот фолклорен фестивал „Св. Троица“, што се одржува од 13 до 17 јуни во Долно Лисиче. Цветковска на учесниците им посака пријатен престој во нашата Општина и успешни настапи на фестивалот. Петтиот по ред …

Повеќе »

53.9% случаи од вкупно умрените биле лица од болести на циркулаторниот систем

Според податоците на Државниот завод за статистика, во Република Северна Македонија, бројот на умрените лица е намален за 2.9% во однос на претходната година и изнесува 19 727 умрени лица. Поголем број се од машки пол и тоа 10 339 или 52.4% од вкупно умрените лица. Бројот на умрените доенчиња …

Повеќе »

Оние кои имаат можност, да се вратат на своите напуштени имоти и да се дружат со дарежливата природа…

„Овој легнатиов на лулашкава е пензионер во село Годивје, односно татко ми. Таму прави и бавча, ја наводнува со изворска вода, за ручек си прави органски врган печурки…😁 На другава слика се пензионери во Скопје… во градски автобус со пазареното од зелените пазари…😳 Единствена разонода им се турските серии, политичките …

Повеќе »

Дислоцирана планирана катна гаража, зачувани постоечките јавни зелени површини – Усвоени измени и дополнувања на ДУП Градска четврт И 04 – Даре Џамбаз

На седница одржана на 11 јуни, Советот на Општина Центар гo усвои Деталниот урбанистички план (ДУП) Градска четврт И 04 – Даре Џамбаз. Освен усогласување на Деталниот урбанистички план со Генералниот урбанистички план (ГУП) на Град Скопје 2012 – 2022 година, со ревизијата на постоечкиот ДУП постигнати се и низа …

Повеќе »

ГРАД СКОПЈЕ ЌЕ ГИ СУБВЕНЦИОНИРА ЗАНАЕТЧИИТЕ ОД СТАРАТА ЧАРШИЈА ЗА НАБАВКА НА АЛАТИ

Градот Скопје го објави јавниот повик за субвенционирање занаетчии во Старата скопска чаршија за набавка на потребните алати и репроматеријали за занаетите што се во изумирање. Со цел да го стимулира опстојувањето на занаетите, Градот Скопје ќе ги субвенционира занаетчиите на подрачјето на Старата скопска чаршија за набавка на потребните …

Повеќе »

Интервју, Бранко Станчев: Денес слободно може да се каже дека интернет пристапот е срцето на секое семејство

Бранко Станчев е Главен комерцијален директор за приватни корисници во Македонски Телеком. Со него разговаравме за новиот продукт на пазарот- новата Magenta 1, растечките апетити на корисниците за интернет и трендот на конвергирани услуги. Македонски Телеком лансираше нов продукт на пазарот, нова Magenta 1, што е ново во новата Magenta …

Повеќе »

Студентскиот дом „Стив Наумов“ конечно ќе се реновира

Студентскиот дом во студентската населба „Стив Наумов“ некоку пати прокиснуваше, а студентите често алармираа и за другите проблеми со кој се соочува овој дом. Изгледа, на проблемите ќе дојде крајот, бидејќи на вчерашната седница на Владата на Република Северна Македонија го задолжи Министерството за образование и наука да спроведе постапка …

Повеќе »

Општина Кисела Вода ги стимулира и мотивира просветните работници од основните училишта и воспитувачите и негувателите од градинките

Во насока да ги стимулира и мотивирa, како и да ги награди за својата посветена работа и грижата со деца, Општина Кисела Вода и оваа година ќе додели еднократна парична награда за најдобри просветни работници од општинските основни училишта и воспитувачите и негувателите од јавните детски градинки на територија на …

Повеќе »