СТИЛ

Шест тајни на успешните жени

Само 4,2% од жените на позиција се извршни директори во компаниите. Во САД жените се 24,2% од шефовите на сите компании. Една грешка која повеќето жени ја прават е да се обидуваат да се спојат со мажите, пишува списанието Women’s Health. Еве какви 6 совети се дадени од списанието за …

Повеќе »

7 типични “канцелариски” болести во зима

Седечкиот начин на живот, типичен за вработените зад бирото, провоцира појавување на здравствени проблеми. Специјалистите од изданието Prevention се обиделе да утврдат кои се најчестите болести од кои страдаат канцелариските службеници и ни препорачуваат како да се заштитиме од нив.

Повеќе »

Милијардерите се навистина попаметни од сите други?

Општо познато е дека успехот бара напорна работа и доза на среќа. Но што да кажеме за интелектот? Навистина ли најбогатите луѓе на планетата се и најпаметните? Студијата на Џонатан Веи од Универзитетот Дјук го потврдува ова, пренесува CNBC. 45 од сто од нив спаѓаат во 1% од луѓето со …

Повеќе »

Два збора кои „градат“ доверба во светот на бизнисот

Кога станува збор за градење доверба во светот на бизнисот, најважните зборови се точно две: “Не знам”. Оваа констатација ја открил експертот за продажба и авторот на сајтот за бизнис и претприемништво Inc.com Џефри Џејмс.

Повеќе »

Каква боја облека да носиме на интервју за работа?

Кои се најдобрите бои за облека кога ни претстои интервју за работа? Според анкетата се препорачува сина и црна боја, а портокаловата облека е несоодветна што можеме да ја облечеме. Во случај да се соочувате со некого за прв пат, пожелно е да носите облека во црна, сина, сива или …

Повеќе »

€ 70 милијарди за мал бизнис и иновации

Европскиот парламент ја одобри финансиската рамка “Хоризонт 2020” во вредност од 70.2 милијарди евра. Нејзините цели се да им помогне на малите фирми, да привлечат повеќе луѓе во сферата на науката, повеќе научници да се приклучуваат кон програмата, а главен акцент е финансирањето на студии кои се занимаваат со енергија …

Повеќе »

Компанија од Хонг Конг ќе ја гради куќата на иднината

Голема архитектонска компанија со седиште во Хонг Конг, планира да ја изгради првата куќа, отпорна на катастрофи од особено штетен карактер. Архитекти и дизајнери од Хонг Конг се насочуваат кон САД, за да ги создадат куќите на иднината. Нивната надеж е да успеат да конструираат прототип кој е отпорен на …

Повеќе »

Карлос Слим ја пренесува империја на своите наследници

Мексиканскиот милијардер Карлос Слим одлучи да ја пренесе својата бизнис империја на своите наследници, пишува Forbes. Во изминатиот месец значителен дел од акциите на компанијата Grupo Financiero Inbursa ( GFInbursa ), која тој ја поседува, биле пренесени кај две од неговите ќерки.

Повеќе »