СТИЛ

Од сиромашен емигрант до милионер – Приказната на Кристијан Гeорге

Кристијан Гeорге е можеби непознат во медиумите, но неговата приказна навистина ќе ве инспирира да се обидете да направете нешто од ништо. Тој во почетокот на 90-тите по распадот на комунистичкиот систем во Романија емигрирал во САД со само 26 долари во џебот, диплома за машински инжинер која не му …

Повеќе »

Еве колку плата се зема во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во март 2014 година, во однос на март 2013 година, изнесува 98.6. Ваквото намалување се должи, пред сé, на намалувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Информации и комуникации (26.2%), Објекти за …

Повеќе »

За да градите професионални контакти, следете ги овие две едноставни правила

Воспоставувањето и одржувањето на мрежа од професионални контакти (т.н.. networking) е клучна за постигнување на успех во кариерата. Тоа е лесно достапно, ако следиме две едноставни правила, тврди Сали Кроучек, поранешен директор на одделот за управување со инвестициите на Bank of America, пренесува Business Insider. Еве кои се тие:

Повеќе »

Во кои индустрии да започнеме бизнис ?

Изборот на соодветна работа е важен за отпочнување на бизнис. Затоа тие што сакаат да се претворат во успешни бизнисмени треба да испитаат што е модерно и соодветно профитабилно во тековно време. Сајтот Under30CEO ги одреди токму овие сфери:

Повеќе »

Кина уништува 6 милиони автомобили во борба за почист воздух

Кина објави планови да уништи шест милиони возила кои не ги исполнуваат стандардите за издувни гасови, соопшти “БиБиСи”. Мерката ќе биде применета до крајот на годината, а нејзината цел е подобрување на квалитетот на воздухот. Според најновите податоци објавени од државната агенција за животна средина, над една третина од загадувањето …

Повеќе »

Две важни прашања на интервју за работа

Спротивно на популарните сфаќања, некои од најважните прашања во интервјуата за работа немаат ништо заедничко со набројувањето на силните црти во професијата и признавањето на слабостите во нашиот карактер. Хана Парамор, претседател на Агенцијата за интерактивен маркетинг во Нешвил Парамор, смета дека постојат две водечки прашања кои се најважни за …

Повеќе »

Кои се највлијателните жени во светот

Германскиот канцелар Ангела Меркел предводи четврта година по ред на листата на Forbes за највлијателни жени во светот, пишува The Telegraph. Претседателот на Бразил Дилма Русеф отстапува до четвртата позиција, откако во минатогодишното издание беше втора. За прв пат шефот во Федералните резерви паѓа во листовите. Новиот претседател на најмоќната …

Повеќе »

Најлошите места за работа во светот

Неколку земји од Југоисточна Азија се меѓу најлошите земји во светот, во кои човек може да работи. Таму работниците страдаат од редовни прекршувања на нивните права, според новиот индекс на правата на трудот. Глобалниот индекс на правата на трудот на Меѓународната конфедерација на синдикатите проценува каде правата на работниците се …

Повеќе »

Македонија ги следи енергетските трендови

Се почест е бројот на македонски компании кои внимаваат на енергетската ефикаснот, на заштедата на енергија како начин да ја подобрат својата рентабилност и да остварат подобри финансиски резултати. Во услови на висока цена на електричната енергија поради недостиг на сурова нафта и јаглен на светските берзи, а со оглед …

Повеќе »