СТИЛ

Во Грција 1,3 милиони лица се невработени

Според податоците на грчката статистичка агенција Елстат во декември 2012 година невработеноста во Грција била 26,4% во споредба со 26,6% во ноември месец. За последните пет години бројот на невработените во земјата се зголемил за 930 566 луѓе. Според податоците на Елстат за целата 2012 година невработеноста во Грција беше …

Повеќе »

Рекордна невработеност во Франција

Невработеноста во Франција достигна највисоко ниво за последните 14 години. Нивото на невработеност порасна за 0,3 поени во четвртиот квартал на 2012 година и веќе е 10,2% за европската територија на земјата и 10,6% за прекуморските одделенија и територии на Франција. Ова се највисоки нивоа од 1999 година, покажуваат податоците …

Повеќе »

Секој втор со лажна насмевка пред шефот

Луѓето се насмевнуваат само по седум пати на ден, покажа британско истражување. Радосните луѓе се насмевнуваат дури 11 пати на ден, а најнатажените лица имаат по една насмевка дневно. Анкета меѓу 2000 Британци покажа уште дека 51% од учесниците, признаваат дека се насмевнуваат неискрено еднаш на ден и покажуваат лажна …

Повеќе »

Емирот на Катар купи шест грчки острови за 8.5 милиони евра

Емирот на Катар Хамад бин Халифа ал Тани си купил шест острови во Јонското Море само за 8.5 милиони евра. Емирот си ги обезбедил островите после 18 месеци правни спорови со локалниот градоначалник и со кралската фамилија според The Guardian. “Грција е таква држава”, вели градоначалникот на Итака Јоанис Касианос …

Повеќе »

Пет златни правила како да работиме ефикасно од дома

Факт е дека луѓето станаа дом во канцеларијата, се соочуваат со голем број искушенија. Од друга страна, сепак, далечинските работни места тешко дека ќе загубат популарност – преку нив не само службеникот што ја искористува можноста за флексибилно планирање на работата, но и работодавачот штеди пари. Како да го организираме …

Повеќе »

Извршниот директор на Yahoo ја сподели тајната на својот успех

Како сите нас и најуспешните основачи на компаниите и извршни директори се сомневаат во квалитетите или барале безбедноста при донесувањето на важна одлука, што во извесна смисла се извршила клучно за кариерата. Во книгата “Lean In”, која треба да излезе, Шерил Сандберг – главен оперативен директор на Facebook, раскажува за …

Повеќе »

Грција останува без лекови

Сериозна фармацевтска криза се очекува во Грција, откако водечки светски производители предупредија за прекинувањето на испораките кон земјата поради ниските цени и неможноста да ги соберат нивните плаќања, соопштува британското издание The Guardian. Дури во моментов стотици производи се наоѓаат тешко или воопшто ги нема во аптеките кај јужниот сосед, …

Повеќе »

Кој континент има најмногу милијардери?!

Азија е континент со најмногу милијардери, а потоа Северна Америка и Европа, според објавеното истражување на кинеското списание “Хурун рипорт”. Од вкупно 1453 лица со состојба над 1 милијарда долари во јануари 608 се од Азија, 440 се од Северна Америка и 324 се од Европа. САД продолжуваат да водат …

Повеќе »

Започна сезоната на крузерите и големите попусти за патувања!

Како и секоја година ова е време во кое големите тур-оператори купуваат најмногу за да добијат добри попусти и така да понудат на своите клиенти попривлечни понуди. Цените на морските и речните патувања се во општи линии без промена во однос на минатата година. И така во моментов е сосема …

Повеќе »